KAUZA: USA objavili ďalší čínsky „špionážny“ balón. Môže to však byť aj meteorologický balón

Dominik Cenkner

Meteorologický, alebo špionážny? Najmä Amerika, ale spolu s ňou aj celý svet už niekoľko dní rieši „záhadu“ balóna, ktorý sa najskôr objavil nad Aljaškou a následne cez Kanadu doletel až do vnútrozemia USA. 

Nad Spojenými štátmi americkými sa niekoľko dní pohybuje, resp. pohyboval balón. Podľa nemenovaného vysokopostaveného amerického činiteľa z rezortu obrany USA, išlo o čínsky špionážny balón.

USA pohyby balóna sledovali, ministerstvo obrany tiež na žiadosť prezidenta Joea Bidena skúmalo možnosť, že by ho zostrelilo. K tomu nakoniec aj došlo, stalo sa tak v sobotu 4. februára vo večerných hodinách.

„Nepochybujeme o tom, že balón pochádza z Číny,“ povedal novinárom činiteľ pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa agentúry AP tiež uviedol, že balón sa pohyboval vo vysokej nadmorskej výške nad významnými miestami s cieľom zhromaždiť informácie. Zariadenie americká armáda zaznamenala konkrétne nad štátom Montana, v ktorom leží jadrová základňa Malmstrom. Balón je podľa citovaného činiteľa pomerne rozmerný, má mať veľkosť troch školských autobusov.

Narušenie vzťahov medzi USA a Čínou

„Načasovanie tohto incidentu len niekoľko dní pred plánovou návštevou ministra (zahraničia Antonyho) Blinkena Pekingu je zvláštne,“ podotkol špecialista na Čínu z Nadácie pre obranu demokratických zemí, Craig Singleton.

Washington sa kvôli narušeniu svojho priestoru obrátil na čínske úrady. „Uvedomili sme ich o závažnosti tohto incidentu,“ citovala AFP vyššie spomínaného nemenovaného činiteľa.

Čínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že incident ľutuje a že ide o meteorologický balón, ktorý nedokáže sám dobre manévrovať a nad USA ho zaniesol vietor. Dodalo, že Peking „nikdy nenarušil územie ani vzdušný priestor žiadnej suverénnej krajiny“.

Americký minister zahraničia Antony Blinken kvôli incidentu odložil plánovanú návštevu Pekingu.

Jeden balón zostrelili, druhý sa objavil

Ako sme už spomenuli, Spojené štáty zostrelili v sobotu nad Atlantickým oceánom čínsky balón, ktorý bol podľa nich vybavený špionážnou technikou. Potom začali operáciu na vyzdvihnutie trosiek.

Televízne zábery ukázali malý výbuch, po ktorom balón začal klesať k vodnej hladine. V okolí lietali americké stíhačky a vo vode boli nasadené lode na vylovenie trosiek. Úrady sa snažili operáciu načasovať tak, aby mohli vyzdvihnúť čo najviac zvyškov balóna pred tým, než sa potopia. Pentagon už skôr odhadol, že pole trosiek bude značné. Pobrežná stráž odporučila námorníkom, aby okamžite opustili oblasť.

Americký Úrad pre civilné letectvo (FAA) pred zásahom stíhačiek obmedzil leteckú prevádzku nad štátmi Severná a Južná Karolína. Uviedol, že tak urobil z dôvodu „národnej bezpečnosti“. Odlety a prílety boli zastavené na letiskách v Charlestone a Myrtle Beach v Južnej Karolíne a Wilmingtone v Severnej Karolíne. Nariadenie platilo do 14:45 miestneho času (20:45 SEČ). Správu o zostrelení balóna agentúra AP zverejnila niekoľko minút pred uplynutím tejto lehoty.

Ešte pred samotným zostrelením prvého balóna obleteli svet správy o ďalšom, ktorý objavili nad Latinskou Amerikou. „Podľa nášho odhadu ide o ďalší čínsky špionážny balón,“ povedal hovorca amerického ministerstva obrany Pat Ryder. Vláda v Pekingu medzitým obvinila USA z hanobenia Číny ostrými slovami.

Meteorológovia takéto balóny skutočne používajú

Meteorologické balóny, ktoré sa podobajú tomu nad USA, sa bežne používajú na meteorologické prieskumy. Napr. z Európy sa ich denne vypúšťajú desiatky z rôznych leteckých základní na monitorovanie vzdušného stĺpca nad ich územím, pričom na zemi poskytujú všetky údaje o teplote, vlhkosti, tlaku, vetre a ďalších meteorologických parametroch vo všetkých výškach. Tieto údaje sa potom odosielajú na zem.

Tento meteorologický balón, bežne známy ako "sondážny balón", umožňuje vyniesť meteorologické meracie prístroje do veľkých výšok s cieľom zhromažďovať a odosielať merania vykonané v rôznych výškach atmosféry, od zeme až do výšky 18 000 metrov a niekedy aj oveľa vyššie („rekord“ patrí balónu z Pratica di Mare, ktorý „odolal“ až do výšky 39 000 metrov).

Balón je v skutočnosti nafúknutý héliom a s rastúcou výškou sa zväčšuje, až kým nevybuchne pri páde na zem. Meteorologická sonda je pripojená k padáku, ktorý spôsobuje jej jemný a ľahký pád, aby sa zabránilo akýmkoľvek následkom na majetkoch alebo ľuďoch, ktorí sa môžu nachádzať v trajektórii „pristátia“.

Materiál sondy, balóna a padáka je úplne biologicky rozložiteľný, aby neznečisťoval životné prostredie. Takto získané údaje sa následne vyhodnocujú.

V letnom období majú takéto údaje obrovský význam a dávajú nám informácie o stave atmosfére, na základe čoho sa vie upresniť predpoveď búrok. Často na základe sondážnych meraní vieme pomerne rýchlo povedať ,či sa predpoveď naplnila alebo nie. Zároveň vieme predvídať aj prípadné extrémne podmienky vhodné pre vznik napríklad tornád. Napríklad sondáž z Prostějova, ktorá sa vypustila niekoľko hodín pred výskytom známeho tornáda na Hodonínsku dávala tušiť, že podmienky sú extrémne priaznivé pre vývoj tornád.

Čína teraz tvrdí, že ide o podobný meteorologický balón a niektorí túto správu potvrdzujú. Podľa spätnej trajektórie zavialo vhodné prúdenie balón z Číny najskôr nad Kanadu a potom nad USA.

Pochybnosti však vzbudzujú otázky: Ako mohol balón prejsť takú veľkú vzdialenosť, prečo nevystúpil ešte vyššie a nakoniec nepraskol ako je bežné a či skutočne ide len o balón na meteorologické účely. Objavili sa totiž ďalšie dôkazy, že balón skutočne dokáže istými možnosťami manévrovať a minimálne meniť svoju výšku. Odpoveď zrejme dajú až trosky balóna.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd