USA zasiahla silná snehová búrka. Počasie si vyžiadalo dve obete

USA zasiahla silná snehová búrka. Počasie si vyžiadalo dve obete
Veronika Sádovská

Kým sa v našej oblasti otepľuje a dnes a cez víkend sa môžeme tešiť na vysoké letné teploty, niekoľkými štátmi USA sa prehnala silná snehová búrka. Tá spôsobila rozsiahle škody a vyžiadala si aj dve obete.

Jarná búrka priniesla na severovýchod USA sneh, dážď a silný vietor. Vietor zvalil mnoho stromov a tie strhávali elektrické vedenia. Takmer 700 000 domácností a podnikov zostalo bez elektrickej energie.

Počasie má aj dve obete

Nepriaznivé počasie si vyžiadalo život aj dvoch žien. Prvú zabil spadnutý strom na predmestí New Yorku a ďalšia žena zomrela pri požiari v New Hampshire spôsobenom nebezpečným počasím.

 

Do štvrtkového večera bolo v severovýchodnej časti Nového Anglicka predpovedaných približne 60 cm snehu, s nárazmi vetra 80 až 97 km/h v pobrežných a vnútrozemských oblastiach, uviedla Národná meteorologická služba.

Státisíce ľudí ostali bez prúdu

Maine a New Hampshire mali podľa poweroutage.us do štvrtkového večera najvyšší počet výpadkov elektrickej energie, približne 310 000 a 125 000 odberných miest bolo bez prúdu.

Miestne úrady oznámili, že ťažký, mokrý sneh spôsobil zrútenie stromov a elektrického vedenia. Husté sneženie spôsobilo, že cestovanie v severovýchodnom Novom Anglicku a New Yorku je nebezpečné a boli hlásené aj početné dopravné nehody.

Búrka priniesla do južných častí severovýchodu najmä silné dažde, ako aj silný vietor. Desiatky letov v regióne boli zrušené alebo odložené a mnoho škôl a vládnych úradov zostalo v severných oblastiach zatvorených.

„Bol to do značnej miery klasický Nor'easter systém," vysvetlil  meteorológ NWS Stephen Baron.

Čo je Nor'easter systém?

Nor'easter je rozsiahly extratropický cyklón typický pre západné časti severného Atlantického oceánu. Jeho názov je odvodený od smeru vetra, ktorý veje zo severovýchodu. Tento termín sa bežne používa v zimnom období v Novom Anglicku a atlantickej Kanade.

 

Takéto búrky zvyčajne vznikajú najprv ako oblasť nízkeho tlaku, ktorá sa tvorí do 160 km od pobrežia medzi Severnou Karolínou a Massachusetts. Vzorec zrážok je podobný ako pri iných extratropických búrkach. Zvyčajne sprevádzané silným dažďom alebo snežením a môžu spôsobiť vážne pobrežné záplavy, zosuvy pôdy a prinášajú vetry so silou hurikánu alebo snehové fujavice.

Majú tendenciu najčastejšie a najsilnejšie sa rozvíjať medzi mesiacmi november a marec, kvôli rozdielu teplôt medzi studeným polárnym vzduchom, ktorý prichádza zo strednej Kanady a prechádza cez teplé oceánske vody pri severnom východnom pobreží, čím vytvára oblasť nízkeho tlaku vzduchu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd