Úspech USA: V roku 2022 sa z obnoviteľných zdrojov vyrobilo viac energie ako z jadra a uhlia

Dominik Cenkner

Spotreba uhlia v Spojených štátoch rýchlo klesá, naopak rastú obnoviteľné zdroje energie. Hlavne preto, že sa znižujú ich ceny, upozornila analýza americkej energetiky.

Americký Úrad pre energetické informácie (EIA) na konci marca oznámil, že množstvo elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie v roku 2022 prvýkrát v histórii USA prekonalo množstvo elektriny vyrobenej z uhlia.

Výroba elektriny z uhlia klesla z 23 percent celkovej výroby v roku 2021 na 20 percent v roku 2022. K nárastu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov najviac prispeli veterná a solárna energia. Výroba z týchto dvoch zdrojov energie sa dohromady zvýšila z 12 percent v roku 2021 na 14 percent v roku 2022 – množstvo energie získanej z vody v posledných rokoch stagnovalo, pretože veľká časť územia USA bojovala so suchom. Ani podiel elektriny z ostatných obnoviteľných zdrojov – teda biomasy a geotermálnej energie – sa medzi rokmi 2021 a 2022 nezmenil.

Najstabilnejším zdrojom energie je tá jadrová – síce mierne klesá, ale nie sú v nej za posledné roky väčšie výkyvy. Aj ona ale dala Američanom menej elektriny ako dynamicky rastúce obnoviteľné zdroje.

Podiel zdrojov na výrobe energie v USA za rok 2022, zdroj: EIA
Podiel zdrojov na výrobe energie v USA za rok 2022, zdroj: EIA

Pozitívne i menej pozitívne správy

Menej spaľovaného uhlia je pozitívnou správou o tom, že sa darí znižovať znečistenie a emisie skleníkových plynov. Menej pozitívnym je ale fakt, že nie všetky formy energie založené na fosílnych palivách zaznamenali pokles.

Podľa správy EIA totiž zostal najväčším zdrojom výroby elektriny v krajine zemný plyn. Z 37-percentného podielu na výrobe elektriny v roku 2021 stúpol vlani na 39 percent. Emisie skleníkových plynov zo spaľovania plynu sú síce nižšie ako z uhlia, ale trend rastúceho podielu plynu je podľa expertov znepokojujúci.

Správa ukazuje aj na to, že výroba z rôznych zdrojov je v USA rozložená nerovnomerne. Napríklad Texas je známy ako štát spojený s fosílnymi palivami; v skutočnosti ale v roku 2022 vyrobil najviac veternej energie. Práve Texas mal podľa analýzy kľúčový vplyv na to, ako rýchlo vlani veterná energia v Spojených štátoch rástla. Texas sa na výrobe energie z vetra podieľal 25 percentami, Iowa 10 percentami a Oklahoma 9 percentami.

Najväčší výrobcovia z rôznych zdrojov v USA za rok 2022, zdroj: EIA
Najväčší výrobcovia z rôznych zdrojov v USA za rok 2022, zdroj: EIA

Vo výrobe solárnej energie viedla podľa očakávania Kalifornia, ktorá vyrobila 26 percent solárnej elektriny v krajine. Na druhej pozícii sa umiestnil Texas, ktorý vyrobil 16 percent solárnej elektriny. Podľa analýzy Texas viedol aj vo výrobe elektriny zo zemného plynu a uhlia.

EIA predpokladá, že pokles výroby elektriny z uhlia bude pokračovať aj v tomto roku, zatiaľ čo výroba elektriny zo slnečného žiarenia sa bude v roku 2023 zvyšovať. Analytik Gregory Wetstone, ktorý vedie Americkú radu pre obnoviteľné zdroje energie, povedal agentúre Associated Press, že rast výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov ťaží z toho, ako cenovo dostupným sa tento zdroj energie stal.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd