Útok medveďa na Liptove: Žena zrejme nezomrela priamo na následky útoku. Turisti v oblasti nemali čo robiť

Útok medveďa na Liptove: Žena zrejme nezomrela priamo na následky útoku. Turisti v oblasti nemali čo robiť
Dominik Cenkner

V piatok večer Slovenskom obletela správa o tom, že na Liptove zabíjal medveď. Prvotné informácie boli strohé - dvojicu turistov v Demänovskej Doline napadla šelma, žena útok neprežila. Aktuálne sa však vynárajú nové informácie o celej udalosti.

Ako uvádza portál noviny.sk, žena podľa všetkého nezomrela priamo na následky útoku medveďa. Horskí záchranári ju našli pod vrchom Na Jame.

Mala spadnúť do asi 150 metrového žľabu. „Po nájdení nezvestnej osoby služobným psom sme mohli už len konštatovať zranenia nezlučiteľné so životom, pričom medveď sa stále nachádzal v blízkosti,“ uviedol zástupca náčelníka Horskej záchrannej služby Nízke Tatry, Jakub Filipko.

Všetko sa to začalo krátko po 17. hodine. Dvojici turistov (muž a žena) z Bieloruska skrížil cestu v Nízkych Tatrách medveď. Muž sa rozbehol vpravo a medveď sa rozhodol prenasledovať jeho priateľku.

 

 

 

Na tiesňovú linku volal samotný turista. Bol vystrašený, nevedel sa totiž spojiť so svojou priateľkou, ktorá neodpovedala na jeho volanie.

Turisti na danom mieste nemali čo robiť

Okamžite po ohlásení na tiesňovú linku bolo do terénu vyslaných 12 horských záchranárov. Len 31-ročnú ženu však našli bez známok života.

Medveď sa však v danej oblasti stále nachádzal. Podľa informácií jeden z policajtov musel použiť aj služobnú zbraň, pričom zaznel jeden varovný výstrel.

Nebohú ženu následne zniesli k domu horskej služby v Jasnej. Presnú príčinu jej smrti určí až pitva. Počas celej pátracej akcie bol na mieste prítomný aj zásahový tím pre medveďa hnedého.

„Ten terén, kde sa nachádzal oznamovateľ, bol veľmi exponovaný, sú tam také skalné prahy, strmé zrázy. Je to neznačkovaný terén, nemali tam čo hľadať tí ľudia,“ povedal záchranár HZS Nízke Tatry, Jaromír Holuša.

Útoky medveďa hnedého na Slovensku

Počet útokov medveďa hnedého na Slovensku sa v posledných rokoch mierne zvyšuje. V roku 2023 bolo zaznamenaných 14 útokov, z toho jeden smrteľný. V roku 2022 to bolo 10 útokov a v roku 2021 8 útokov.

Pri pohybe v oblastiach s výskytom medveďa hnedého je dôležité dodržiavať preventívne opatrenia. Medzi ne patrí robenie hluku, nezanechávanie jedla či odpadkov v prírode, cestovanie v skupine.

 

Ak už k útoku dôjde, zachovajte pokoj a nerobte žiadne prudké pohyby. Pomaly a opatrne sa vzdiaľte od medveďaútek môže vyvolať inštinkt predátora u medveďa. Ak sa medveď priblíži k vám, ľahnite si na brucho, dajte si ruky za krk a chráňte si hlavu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd