Utorok prinesie VÝRAZNÉ OCHLADENIE. O koľko stupňov klesnú čísla na teplomere?

Ema Bazhaykin

Dnešný deň prinesie okrem zrážok a búrok, s ktorými sme mali dočinenia aj včera, niečo ešte nepríjemnejšie. Ochladenie, ktoré v niektorých oblastiach dosiahne rozdiel až 10 °C.

V porovnaní s príjemným víkendom, ktorý nás potešil príjemnými teplotami, a zrážkami či búrkami nás potrápil len ojedinele, sa začiatok týždňa začal pomerne búrlivo. Aj keď v prvej polovici včerajšieho dňa sme si ešte na celom Slovensku užívali slnečné počasie, už v poobedných hodinách sa v niektorých oblastiach situácia výrazne zmenila a búrlivé počasie bude pokračovať aj dnes.

Búrlivé počasie sa v pondelok popoludní týkalo najmä východného a severného Slovenska. Búrky aktívne na blesky sa začali najprv v okolí Bardejova, neskôr sa už blýskalo aj nad Tatrami. Do večera sa na západ nášho územia hrozivo rútila supercela z Viedne, napokon sa však búrky a silný vietor na severozápade prejavili až v nočných hodinách.

 

Krušnejšie chvíle prežívali naši susedia v Poľsku, kde na juhu územia došlo v dôsledku silných dažďov k záplavám, či v Česku, kde lialo ako z krhly po celý deň a búrky sprevádzalo aj krupobitie.

Daždivé počasie bude pokračovať aj dnes

Zatiaľ čo v pondelok sa prehánky a búrky vyskytli len na severovýchode, severe a západe našej krajiny, utorok už prinesie výrazne daždivejšie počasie na celé naše územie. No nielen to. Vplyvom studeného frontu sa aj výrazne ochladí.

Nad našou oblasťou sa dnes bude vlniť studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa bude presúvať z Bieloruska nad juhozápadné Rusko.

Noc priniesla najmä na sever a západ dážď, prehánky, ojedinele aj búrky, lokálne sa ešte objavila jasná obloha. Ale už zrána prevažuje oblačné a zamračené počasie na väčšine územia. Aj počas dnešného dňa očakávame výskyt búrok.

 

Príde výrazné ochladenie

Vplyvom studeného frontu spojeného s tlakovou nížou sa dnes výrazne ochladí, miestami až o 10°C.

Včerajšia denná maximálna teplota vystúpila v rozmedzí od +23 °C do +28 °C, vo výške 1 500 metrov dosiahla okolo +13 °C. Dnes však teploty výrazne klesnú. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí od +13 °C až +18 °C, v južnej polovici územia zväčša +18 °C až +23 °C. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo +8 °C.

Severozápadný až severný vietor bude fúkať silou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch do 14 m/s (50 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Predpokladané množstvo zrážok je do 10 mm, pri búrkach ojedinele do 40 mm. Pre vývin búrkovej situácie v dnešný deň sledujte NÁŠ RADAR »»»

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd