Uvidíme dnes rovnako krásnu polárnu žiaru ako v piatok?

Uvidíme dnes rovnako krásnu polárnu žiaru ako v piatok?
Ema Bazhaykin

Dnešnú šancu na pozorovanie polárnej žiary by ste už nemali zmeškať. Nielenže nám budú priať meteorologické podmienky, ale všetko nasvedčuje tomu, že by mohla byť rovnako krásna ako v piatok. 

Snáď každý vo vašom okolí sa už pochválil úchvatnými fotkami polárnej žiary, a vy stále nič? Piatkovú možnosť ste prespali, a včerajšie poveternostné podmienky sklamali? Nezúfajte! Je veľká pravdepodobnosť, že práve dnes večer vám to vyjde. 

Slnko je v týchto dňoch mimoriadne aktívne a Zem sa doslova nachádza pod paľbou jeho častíc. Napriek tomu, že noc zo soboty na nedeľu nás sklamala nielen preto, že pozorovaniu polárnej žiary nepriala oblačnosť, ale aj preto, že polárna žiara trvala krátko a podarilo sa ju spozorovať len niekoľkým šťastlivcom, nás znovu čaká silná geomagnetická búrka.

V piatok bola polárna žiara najkrajšia, sobota mnohých sklamala

NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) potvrdila, že geomagnetická búrka z piatka na sobotu dosiahla silu G5 a bola teda najsilnejšia, aká sa môže vyskytnúť. Spočiatku odborníci predpokladali, že dosiahne silu G4, čo je na stupnici od 1 do 5 takmer najsilnejšia búrka. V noci ale hodnoty vystúpili tak vysoko, že sa dostala až na hranicu G4 a G5. Internet okamžite zaplavili fotky polárnej žiary z celého sveta a táto udalosť na Slovensku dokonca zatienila prebiehajúce majstrovstvá sveta v hokeji.

 

Tí, ktorí toto nebeské divadlo v piatok prespali, vložili všetky svoje nádeje do noci zo soboty na nedeľu, avšak márne. Nad celým naším územím bola oblačnosť a hemisferická sila sa začala stabilizovať. Polárna žiara sa síce objavila, ale trvala veľmi krátko a dala sa vo väčšine prípadov zachytiť len fotograficky

Slnečné erupcie pokračujú aj dnes

Na Slnku aktuálne dochádza k ďalším erupciám a ku výronom koronálnej hmoty. Tá by s magnetickým poľom Zeme mala interagovať niekoľko nasledujúcich dní a polárna žiara sa s veľkou pravdepodobnosťou objaví aj v dnešnú noc.

Existuje dokonca šanca, že bude prinajmenšom taká krásna ako v piatok, keďže rýchlosť slnečného vetra bude veľmi vysoká. NOAA zatiaľ informovala o geomagnetickej búrke sily G3, ale je možné, že k večerným hodinám dosiahne aj G4 či dokonca G5.

O koľkej to začne?

Presný čas, kedy sa bude dať polárna žiara pozorovať, však určiť nevieme. Je to veľmi nevyspytateľný jav, takže to, akú bude mať v noci z nedele na pondelok intenzitu, sa predpovedá len veľmi ťažko.

 

Buďte preto v pohotovosti už od večerných hodín, kedy sa začne pomaly stmievať, a nájdite si na pozorovanie vyvýšené miesto vzdialené od svetelného smogu.

Počas celého večera sledujte aurorálne monitory, napríklad na stránke spaceweatherlive.com či cez mobilnú aplikáciu aurora-alerts.com.

Dobrá správa na záver – dnes nám bude priať aj počasie!

Na rozdiel od soboty sa dnes môžeme tešiť na ideálne jasnú oblohu. Nedeľa bola zrána ešte oblačná, ale postupne sa takmer na celom našom území úplne vyčasí, prípadne bude polojasno. Slnečné lúče ohrejú aj vzduch a teploty budú veľmi príjemné, takže okrem večerného nebeského predstavenia si celé Slovensko užije aj krásny Deň matiek.

Pri očakávanej sile geomagnetickej búrky a jasnej oblohe vám dnes snáď už nič nezabráni v tom, aby ste si užili pohľad na polárnu žiaru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd