Už čoskoro nás čaká ďalšie nebeské divadlo: Snehový Mesiac. Kedy ho uvidíme na oblohe?

Už čoskoro nás čaká ďalšie nebeské divadlo: Snehový Mesiac. Kedy ho uvidíme na oblohe?
Zuzana Macháčová

Pre fanúšikov nočnej oblohy máme dobrú správu. Už čoskoro budete môcť pozorovať ďalší úkaz, a to Snehový spln Mesiaca. Kedy sa ukáže na oblohe?

Februárový spln, nazývaný aj ako Snehový mesiac, bude na svojom vrchole počas denného svetla 24. februára, asi deň pred dosiahnutím svojho apogea, najvzdialenejšieho bodu od Zeme na svojej obežnej dráhe. Tým vznikne „mini “ spln, ktorý sa z nášho pohľadu bude javiť o niečo menší ako priemer. Nastane presne o 13:30 h. 

Mini spln 

Spln nastáva, keď je Mesiac presne oproti Slnku od Zeme, čo znamená, že naša planéta je medzi Slnkom a Mesiacom. Deje sa tak preto, lebo Slnko úplne osvetľuje povrch Mesiaca, ktorý je k nám otočený. 

Satelit je úplne viditeľný, pretože jeho disk je úplne osvetlený. Táto udalosť nastáva približne každých 29,5 dňa, čo je čas, ktorý Mesiacu trvá, kým dokončí cyklus cez svoje fázy.

Mini Mesiac nastáva, keď je Mesiac vo fáze splnu a je v najvzdialenejšom bode od Zeme na svojej eliptickej obežnej dráhe. Počas tejto fázy sa Mesiac javí o niečo menší a slabší ako priemerný spln.

 

Je to preto, že apogeum, najvzdialenejší bod lunárnej obežnej dráhy, má za následok väčšiu vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom. Táto dodatočná vzdialenosť mierne znižuje zdanlivú veľkosť Mesiaca na nočnej oblohe. Táto odchýlka je však minimálna a je ťažké ju vnímať voľným okom.

Snehový mesiac

Februárový spln sa tradične nazýva Snehový mesiac, pretože pripadá na obdobie roka, keď je v severných oblastiach najsilnejšie sneženie. Tento názov pochádza z dávnych poľnohospodárskych tradícií a prírodných cyklov, ktoré pozorovali domorodé komunity.

 

V mnohých kultúrach sa názvy splnu spájajú so sezónnymi udalosťami alebo prírodnými javmi, ktoré sa týkajú poľnohospodárstva a každodenného života. Február je často mesiacom drsných zimných teplôt a hustého sneženia v mnohých častiach severného sveta, a preto sa spln tohto obdobia nazýva Snehový mesiac. Toto označenie odráža historický význam splnu pri označovaní prírodných cyklov a interakcie človeka s okolitým prostredím.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd