Už túto noc uvidíte na oblohe nebeské divadlo. Jupiter, Venuša a Mesiac budú na oblohe veľmi blízko

Zuzana Macháčová

Počas nasledujúcich dvoch nocí budú pozorovatelia oblohy môcť sledovať na oblohe nebeské divadlo. Pôjde o stretnutie najjasnejších planét viditeľných zo Zeme, a to Venuše a Jupitera. Aby toho nebolo málo, k predstaveniu sa pripojí aj dorastajúci polmesiac 

Venuša a Jupiter sú dve najjasnejšie planéty viditeľné zo Zeme. V priebehu februára 2023 ich bolo možné ľahko spozorovať pri západe slnka počas večerného súmraku. Večer 21. a 22. februára budeme môcť na večernej oblohe za súmraku vidieť ešte veľkolepejšiu scénu. K týmto dvom jasným planétam sa pridá aj dorastajúci polmesiac. 

Dvojica jasných svetiel

Jupiter aj Venuša sú viditeľné od januára ako dvojica jasných svetiel na západnej oblohe hneď po zotmení. Venuša je z týchto dvoch planét jasnejšia a je bližšie k horizontu. Objavuje sa krátko po západe slnka a zapadá asi o dve hodiny neskôr.

Jupiter sa nachádza vyššie a viac vľavo. Tvorí s Venušou šikmú líniu, ktorá smeruje nadol k polohe Slnka pod obzorom.

Už tento týždeň Mesiac vstúpi do obrazu ako súčasť svojej mesačnej cesty okolo Zeme. Prvýkrát sa objaví 21. februára ako štíhly kosáčik, asi tak hlboko pod Venušou, ako je nad ňou Jupiter.

Strenutie Venuše, Jupitera a Mesiaca na oblohe, zdroj: theglobeandmail
Strenutie Venuše, Jupitera a Mesiaca na oblohe, zdroj: theglobeandmail

Ďalšiu noc, 22. februára, sa Mesiac priblíži k Jupiteru a vytvoria blízky pár. Mesiac bude vyššie, aj keď sa stále nachádza pozdĺž rovnakej šikmej čiary medzi týmito dvomi planétami. Trojica bude teraz pripomínať dlhý úzky trojuholník smerujúci dolu smerom k západnému horizontu. 

Pripravte si ďalekohľady

Ďalekohľad vám výrazne zlepší výhľad, najmä na jav známy ako Earthshine. Ide o jav, kedy sa dorastajúci polmesiac javí ako tenký oblúk žltobieleho svetla obklopujúci priezračnú modrosivú guľu. Niekoľko nocí, až takmer týždeň po novom Mesiaci, slnečné svetlo odrazené od Zeme osvetľuje nočnú stranu Mesiaca, vďaka čomu je viditeľný celý jeho disk.

Pokiaľ bude jasná obloha a nič nebude brániť výhľadu, netreba sa báť ani mestského osvetlenia. Všetky tri objekty sú dostatočne jasné, aby ich bolo možné vidieť na oblohe aj v centre mesta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd