Už nasledujúca noc bude kritická. Dokedy hrozí nebezpečenstvo pre našu úrodu?

Peter Minárik

Slovensko má pred sebou prvú náročnú noc. V noci by mali teploty klesať na veľmi nízke hodnoty, čo môže ohroziť plodiny v mnohých regiónoch Slovenska. Poľnohospodári a ovocinári budú mať čo robiť.

Máme pred sebou veľmi náročné noci. Počas uplynulých hodín totiž cez naše územie postúpil studený front, za ktorým k nám začal od severozápadu, z oblasti Severného mora prúdiť chladnejší vzduch.

Ten sme pociťovali už dnes na našom území, pričom najmä počas oblačnosti a pri silnejšom vetre bolo na pocit veľmi chladno.

Súčasne sa na našom území zmenšuje oblačnosť, čo súvisí s rozširujúcim sa výbežkom vyššieho tlaku vzduchu od severozápadu. V dôsledku toho máme pred sebou veľmi nebezpečné noci.

Nočné teploty budú záporné

Pri vyjasnení a utíšení vetra budú nasledujúce noci veľmi chladné. Prvá mrazivá noc je už teraz pred nami.

V noci na štvrtok a vo štvrtok rána sa budú teploty na našom území pohybovať len od +4 do 0 °C. Aj pri kladných teplotách vo výške 2 metre nad zemou bude pri zemi ešte chladnejšie a prízemný mráz sa očakáva na takmer celom území.

Na strednom a severnom Slovensku a to predovšetkým v údoliach bude ešte chladnejšie. Do rána poklesnú teploty až na -1 až -4 °C.

Veľmi chladné počasie bude veľmi nebezpečné. Vegetácia je totiž už na mnohých miestach rozkvitnutá a to predovšetkým na západnom a južnom Slovensku, kde teploty stúpali v uplynulých dňoch aj nad +20 °C. 

Blížiace sa mrazy tak môžu spôsobiť to, že zamrznú puky ovocných stromov, čo môže zničiť tohtoročnú úrodu. V ohrození sú však aj ďalšie plodiny.

Záhradkári a ovocinári tak zažijú náročné noci. Preventívne opatrenia sa dajú učiniť. Medzi najpoužívanejšie metódy patrí nastriekanie vody na stromy, čím sa vytvorí ľadová škrupina, ktorá následne chráni puky pred mrazom. Používajú sa aj parafínové sviečky, ktoré zohrievajú okolie stromov.

Chladná bude aj noc na piatok. Teploty budú podobne ako vo štvrtok klesať pod bod mrazu.

Mrazy odznejú až počas víkendu, kedy sa súčasne počasie zhorší. Už v sobotu sa opäť vrátia zrážky a spolu s nimi si poľnohospodári vydýchnu. Mrazy sa už totiž nečakajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd