Už o 30 rokov môžeme mať Vianoce bez smrekov

Veronika Salayová

Vianočný stromček k najkrajším sviatkom v roku neodmysliteľne patrí. Môže sa však stať, že o 30 rokov vianočné smreky už nenájdeme. 

Smrekový vianočný stromček ozdobený svetielkami, guľami a salónkami je neodmysliteľným symbolom Vianoc na celom svete. Ukazuje sa však, že táto tradícia sa môže čoskoro zmeniť.

Smrek obyčajný môže z viacerých krajín Európy zmiznúť o tri až štyri desaťročia. Tento strom, ktorý je symbolom Vianoc, je čoraz menej schopný vyrovnať sa s účinkami klimatických zmien. Problémy adaptovať sa na vyššie teploty a nepravidelné zrážky majú nielen smreky, ale aj iné cenné dreviny.

Keďže smrek rastie vo vyšších nadmorských výškach, problémy majú najmä severné krajiny Európy ako napríklad Poľsko, ktoré už hlási nedostatok smrekov. Poľský profesor Przemysław Bąbelewski z Univerzity prírodných vied vysvetľuje, že o niekoľko desaťročí môže smrek obyčajný z Poľska úplne zmiznúť, informuje TVN 24.

Vedec vysvetľuje, že jedným z najvážnejších faktorov oslabujúcich poľské smreky je čoraz teplejšie podnebie.

Stúpajúce teploty a nedostatok vody

„Ročná priemerná teplota prudko stúpa a sú zjavné známky nedostatku vody, pretože rastliny a pôda sa vzdávajú vody prostredníctvom vyparovania,“ hovorí vedec a dodáva: „Zrážky, ak existujú, sú dosť nezvyčajné, veľmi intenzívne. Väčšina vody ide do riek, nepresakuje do zeme a rastliny ju nedokážu využiť.“

Na to, aby strom správne fungoval, musí mať prístup k vode, v ktorej sú rozpustené minerálne soli, teda makro- a mikroživiny potrebné pre správny rast. V súčasnosti sú stromy podvyživené, pretože majú príliš málo živín kvôli obmedzenému prístupu k vode.

Odborník dodáva, že smrek nie je jediným druhom, ktorý trpí klimatickými zmenami. Postihuje aj obľúbenú brezu striebornú, jaseň horský, smrekovec, a dokonca aj borovicu lesnú. Navyše sa v Európe začínajú objavovať nové druhy chorôb a škodcov, ktoré sa v dôsledku otepľovania klímy rozvíjajú čoraz intenzívnejšie.

Smrek obyčajný či borovica lesná podľa názoru odborníka v budúcnosti zmenia prirodzené hranice svojich areálov a presunú sa na sever Poľska, kde je chladnejšie a vlhkejšie. To však znamená, že ich bude výrazne menšie množstvo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd