Už o chvíľu hrozia na Slovensku búrky. Neskôr príde plošný dážď

Peter Minárik

Za našimi hranicami sa vyskytujú zrážky a začínajú sa tvoriť aj prvé búrky, ktoré by v nadchádzajúcich minútach mohli zasiahnuť aj naše územie. Pokojné počasie už čoskoro skončí.

Zatiaľ čo v uplynulých hodinách sa na našom území vyskytovali dažďové zrážky, a to predovšetkým na západe krajiny, tak v týchto chvíľach sa tvoria aj prvé búrky.

Dusno a vlhko

Do našej oblasti sa aktuálne po okraji rozsiahlej brázdy nižšieho tlaku vzduchu nad Stredomorím dostáva od juhu teplejší a vlhší vzduch.

Parciálny tlak vodnej pary na našom území stúpol na hodnotu, ktorú už považujeme za dusno. Takéto dusné počasie je priam stvorené na tvorbu búrok.

Aktuálne v mnohých oblastiach Česka, Rakúska, Slovinska, Chorvátska a na západe Maďarska prší, no na okraji tohto zrážkového poľa sa tvoria aj prvé búrky.

Pre nás najzaujímavejšie búrky sa vytvorili na maďarsko-rakúskom pohraničí v oblasti od Gyoru až po Neziderské jazero.

Tieto búrky už stihli vyprodukovať stovky bleskov, pričom ich hlavným nebezpečným sprievodným javom je výdatnejší dážď. Tieto búrky smerujú k severu až k severozápadu a nowcastingové modely naznačujú, že vo večerných hodinách by búrky mohli zasiahnuť krajné západné okresy.

aktuálna poloha búrok
aktuálna poloha búrok

V noci príde lejak a hrozia ďalšie búrky

V priebehu nočných hodín sa zrážkové pole, ktoré sa nachádza juhozápadne od Slovenska, začne nasúvať nad naše územie a čakajú nás tak ďalšie zrážky, ktoré by mali byť aj výdatnejšie.

Do ranných hodín by v niektorých oblastiach mohlo spadnúť až okolo 10 mm zrážok, no to nebude všetko.

V priebehu zajtrajšieho dňa by mali v dusnom prostredí nad naším územím vznikať početné prehánky a búrky, ktoré by mohli byť intenzívnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd