Už sa to na nás valí. Čakajte nočné BÚRKY. Toto nás v noci čaká

Peter Minárik

Po slnečnej sobote nás v noci čaká zmena. Od západu sa k nášmu územiu blíži studený front, ktorý už v nadchádzajúcich hodinách prinesie zhoršenie počasia. Už vo večerných hodinách udrú na našom území búrky a počítať s nimi treba aj v priebehu zajtrajšieho dňa.

Sobota priniesla na celé naše územie príjemné počasie. Pri slnečnom počasí sa teploty dostávali aj nad letnú hranicu +25 °C. Nikde sa nevyskytli zrážky, ale to sa už čoskoro zmení.

Na Morave a na východe Rakúska sa už vyskytujú prvé zrážky a v priebehu večerných hodín začnú naskakovať aj prvé búrky. Tie v noci hrozia aj u nás.

Búrlivá a upršaná noc

Prvé prehánky sa v krajných západných okresoch budú objavovať už po 21:00, ale zatiaľ to bude bez elektrickej aktivity. Prvé búrky by podľa aktuálnych prognóz mali začať vznikať až okolo polnoci.

 

Prvé búrky sa očakávajú na Morave, zatiaľ čo nad východným Rakúskom sa bude nachádzať rozsiahle zrážkové pole, len s mizernou bleskovou aktivitou.

Po polnoci však numerické modely priamo nad Bratislavským a Trnavským krajom počítajú s tvorbou búrkovej činnosti, ktorá sa začne rozširovať.

Búrlivo by do východu Slnka malo byť najmä na západe krajiny od spojnice Trenčin-Nitra západne.

Čakajte výdatný lejak

Nočné a ranné búrky neprinesú veľmi nebezpečné sprievodné javy. Nebezpečná bude samotná blesková aktivita a intenzívnejší dážď.

 

Do rána by malo na západe, predovšetkým v oblasti Záhoria a Malých Karpát spadnúť až do 30 mm zrážok. Ak teda plánujete na západe Slovenska stanovačku alebo aktivitu v exteriéri, tak si dajte pozor.

Zrážky by sa v ranných a dopoludňajších hodinách mali nachádzať už len nad stredným Slovenskom. Studený front sa bude pohybovať ďalej k východu.

Zajtra popoludní začnú na pomedzi stredného a východného Slovenska naskakovať ďalšie búrky, ktoré čakajú počas dňa východ. V ktorých okresoch čakať búrky a čo prinesú nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd