Už sa to rúti. Zrážky práve naberajú na sile. Cez Maďarsko k Slovensku postupujú BÚRKY

Peter Minárik

Po pomerne pokojnom počasí sa začína počasie zhoršovať. Intenzita zrážok rastie a blížia sa aj búrky, ktoré sa aktuálne presúvajú cez Maďarsko. V nadchádzajúcich hodinách nás čaká to najhoršie počasie. Aktivita zrážok už stúpa v Bratislave.

Do tejto chvíle sa na našom území vyskytoval pokojný dážď, no teraz jeho intenzita začne rásť a pred nami je mimoriadne upršaná noc, ktorá dokonca prinesie aj búrky.

Napršalo najviac pri Šali

Za uplynulé hodiny spadlo najviac zrážok v Podunajskej nížine a na Považí, kde sa zrážkové úhrny pohybujú od 10 do 20 mm. Najviac zrážok spadlo v okolí Šale, kde sa úhrny pohybujú od 20 do 25 mm.

Situácia na vodných tokoch je zatiaľ pokojná, no už v nadchádzajúcich hodinách sa bude situácia výrazne zhoršovať. Zrážky práve začínajú naberať na intenzite.

Čoskoro prídu aj búrky

Zrážková intenzita aktuálne stúpa v oblasti Malých Karpát a v Bratislave, kde lokálne prší s intenzitou aj viac ako 3 mm/hodinu, pričom doteraz to bolo okolo 1 mm/hodinu.

Na západe sa zatiaľ jedná len o výdatný dážď, avšak zaujímavé je sledovať vývoj nad Maďarskom, pretože práve odtiaľto prídu tie najvýdatnejšie zrážky a súčasne aj búrky.

Pole výrazných búrok sa presúva z Chorvátska, cez Maďarsko a aktuálne búrky prekračujú Balaton. Detekcia bleskov zaznamenala už tisícky úderov.

aktuálna blesková aktivita, zdroj: blesky.bourky.cz
aktuálna blesková aktivita, zdroj: blesky.bourky.cz

Noc bude búrlivá

Pripomíname, že počas večerných hodín a počas noci sa počasie na západe územia výrazne zhorší. Po 21:00 hrozia búrky aj na našom území a to predovšetkým v Podunajskej nížine a na krajnom západe. Počas búrok bude výdatne pršať a to aj s intenzitou viac ako 10 mm/hodinu.

Do ranných hodín by na západe mohlo napršať ďalších až 30 mm zrážok, čo už spôsobí lokálne zatopenie a vyliatie sa menších riek.

Zrážková činnosť by v ranných hodinách mala ustávať, no bez zrážok nezostaneme. Počas zajtrajšieho dňa príde ďalšia vlna zrážok, ktorá tentoraz zasiahne najmä stredné Slovensko.

očakávané úhrny zrážok, zdroj: iMeteo.sk
očakávané úhrny zrážok, zdroj: iMeteo.sk

Tu by mala byť streda poriadne upršaná, zatiaľ čo na západnom Slovensku bude zrážková intenzita pomaly slabnúť. Nadchádzajúce hodiny tak budú nepriaznivé v vplyvom toho budú stúpať vodné toky. Situáciu sledujte spolu s nami v ONLINE prenose >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd