Už to opäť „buble“. Už o chvíľu odštartuje ďalšia vlna búrok

Už to opäť „buble“. Už o chvíľu odštartuje ďalšia vlna búrok
Peter Minárik

Noc priniesla na naše územie početné búrky, ktoré sa vyskytli predovšetkým na severe a východe. Aktuálne máme na našom území pokojné počasie, no nie nadlho. Vzduch sa labilizuje a ďalšia vlna búrok sa už čoskoro začne formovať.

Na našom území bolo počas nočných hodín poriadne búrlivo. Môže za to studený front, na ktorom sa tvorili spomínané búrky.

Večerné a nočné búrky boli nebezpečné predovšetkým tým, že studený front nepriniesol výraznú dynamiku, následkom čoho sa formovali skôr jednotlivé, až silné búrkové bunky. Tie boli veľmi intenzívne a priniesli aj veľké škody. Naši susedia hovoria o jednej z najintenzívnejších vĺn búrok počas tohto roka.

Búrky páchali škody a prinášali až 7 cm krúpy

To najhoršie sa v uplynulých hodinách odohralo u našich susedov, doslova kúsok za hranicami. Napríklad v poľskom meste Bielsko-Biala udreli búrky, ktoré priniesli aj tornádo.

Hasiči v južnom Poľsku evidujú desiatky výjazdov, predovšetkým k popadaným stromom a k strhnutým elektrickým vedeniam. Problémom bol predovšetkým nárazový vietor, ktorý dosahoval rýchlosť až okolo 90 km/h.

Komplikácie zasiahli aj Moravu. Český hydrometeorologický ústav informoval, že na území Česka sa vyskytli jedny z najintenzívnejších búrok tohto roka. Krúpy, ktoré sa v oblasti vyskytovali, mali priemer až 7 cm.

silné búrkové bunky prinášali na Moravu veľké krúpy, zdroj: ČHMÚ
silné búrkové bunky prinášali na Moravu veľké krúpy, zdroj: ČHMÚ

Aj na Morave evidujú hasiči desiatky výjazdov, predovšetkým k popadaným stromom. Nebezpečný bol predovšetkým nárazový vietor, ktorý lámal stromy. K najvážnejšej situácii došlo v Brne, kde sa podarilo zaznamenať pád stromu na osobné auto. Na východe Brna išlo o tzv. downburst.