Už to začalo! Českom sa ženú supercely a prinášajú aj veľké krúpy

Už to začalo! Českom sa ženú supercely a prinášajú aj veľké krúpy
Veronika Sádovská

Prvé silné búrky v našej oblasti už začali vznikať a prinášajú aj so sebou aj krúpy a silný vietor. Dve supercely, ktoré vznikli v Českej republike sú ale len začiatok toho, čo sa dnes bude diať.

Predpovedná služba ESTOFEX na dnešný deň vydala varovania pre viaceré krajín v našej oblasti a to najvyššie platí pre Českú republiku. To sa začalo napĺňať, keď popoludní začali na území našich susedov vznikať prvé búrky.

Vo veľmi prehriatom a labilnom vzduchu sa začali tvoriť intenzívne búrky, sprevádzané silným vetrom, ktorý môže páchať materiálne škody. Veľmi rýchlo tieto búrky zosilnili a Českom sa už ženie niekoľko superciel a ďalšie búrky neustále vznikajú. Búrlivé popoludnie tak práve odštartovalo.

 

Búrky budú nebezpečné

To, čo sa aktuálne deje je len začiatok. Búrky budú dnes zosilňovať veľmi rýchlo a neskôr sa večer vytvorí búrkový systém, ktorý prinesie vietor s rýchlosťou až 100 km/h. Sprevádzať ich bude ja krupobitie na ďalších miestach.

Tieto javy môžu spôsobiť aj materiálne škody či už na autách alebo vplyvom intenzívnych zrážok môžu vzniknúť aj bleskové povodne. Silný vietor bude lámať konáre a pravdepodobne aj stromy.

 

Padajú krúpy

Aktuálne sú hlásené krúpy v obci Záboří u Blatné v okrese Strakonice. Padali tam ľadové guličky o veľkosti cca 2 centimetre. Neskôr o 16. hodine padali ďalšie a ešte väčšie krúpy v obci Protivín na Písecku. Tie boli takmer také veľké ako dlaň a dnes môžu aj presiahnuť veľkosť 5 centimetrov. Fotografie nájdete v galérii pod článkom.

Avšak najhoršie búrky prídu až podvečer. U nás sa však búrky vyskytnú až počas zajtrajšieho dňa. Aktuálnu situáciu ale budeme pre vás naďalej sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd