Už to začalo! Tvoria sa silné búrky, ktoré čoskoro hrozia aj na Slovensku

Peter Minárik

Prvé búrky sa už začali tvoriť naďaleko Slovenska. Na juhu Poľska majú lokálne aj veľmi intenzívne búrky, ktoré by v nadchádzajúcich hodinách mohli doraziť aj na naše územie.

Počasie v našej oblasti začína ovplyvňovať studený front, v rámci ktorého sa začínajú tvoriť prvé búrky. Naše územie však aj naďalej zostáva ešte pred samotným frontom a aktuálne k nám vrcholí príliv teplého vzduchu.

Na takmer celom Slovensku sa pohybujú teploty nad +20 °C, pričom hneď na niekoľkých miestach vystúpila teplota až nad letnú hranicu +25 °C. Najteplejšie máme na juhu Slovenska. Žihárec atakuje hodnotu až +29 °C.

Tvoria sa prvé búrky

Z Francúzska, cez Nemecko až nad Poľsko sa však už tiahne studený front, v rámci ktorého sa tvoria prvé búrky. Tie sú aktuálne najintenzívnejšie na juhu Poľska. 

aktuálna poloha búrok
aktuálna poloha búrok
 

Detektory bleskov síce zaznamenali zatiaľ, len okolo 1500 bleskov, no búrky sú sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi.

Na juhu Poľska je hneď niekoľko búrkových buniek, ktoré postupujú pomaly smerom k juhovýchodu. Hlásené sú až 2 cm krúpy a poryvy vetra s nárazmi od 70 do 80 km/h.

Prvé búrky sa môžu vyskytnúť už večer

Podľa aktuálnych predpovedných modelov by sa vo večerných hodinách mohli na poľsko-slovenskom pohraničí vytvoriť prehánky, a dokonca aj búrky, ktoré by mali zasiahnuť krajný sever.

 

Najvyššia pravdepodobnosť výskytu búrok je vo večerných hodinách na severe Prešovského kraja a o niečo nižšia na severe Žilinského kraja. Inde sa zatiaľ búrky neočakávajú.

Ďalšie vlny búrok nás čakajú až zajtra. Už v skorých ranných hodinách sa nad centrálnym Českom začne tvoriť línia búrok, ktorá by postupne mohla zasiahnuť severozápadné Slovensko, no to najhlavnejšie príde zrejme až popoludní a podvečer, kedy z Česka a Rakúska príde vlna búrok a dažďa.

Aktuálnu polohu búrok sledujte na radare >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd