Už to začína. BÚRKY nad Slovenskom opäť naskakujú. S týmto dnes počítajte

Peter Minárik

V našej oblasti práve začínajú prvé búrky, ktorých bude v nadchádzajúcich hodinách stále viac a viac. Postupne sa treba pripraviť na početné búrky, ktoré sa však budú vyskytovať zatiaľ len v určitých oblastiach nášho územia.

Slovensko má pred sebou šiesty búrlivý deň z aktuálnej série búrok, ktorá už niekoľko dní sužuje celú Európu. Počasie je totiž pod vplyvom oblasti nižšieho tlaku, ktorá sa nachádza priamo nad našou oblasťou a prináša do Európy teplý a vlhký vzduch. Tento vzduch sa počas dňa labilizuje a v tomto labilnom vzduchu vznikajú početné prehánky a búrky, ktoré sú lokálne aj výraznejšie.

Silné búrky sa vyskytli v našej oblasti aj včera, kedy sa nad Chorvátskom sformoval výrazný búrkový systém. Ten postúpil až nad naše územie a postaral sa o búrky v oblasti západného Slovenska. Búrkový systém sa nad našim územím počas noci rozpadol. Čo však pozorujeme je ochladenie o ktoré sa postaral o čosi chladnejší vzduch. Aj vďaka tomu budú nadchádzajúce dva dni búrky slabšie.

 

Neznamená to však, že búrkam sa úplne dariť nebude, len nás aktuálne nečaká sformovanie nejakého výraznejšieho búrkového celku a búrky budú skôr veľmi lokálneho charakteru. Stále však môžu byť nebezpečné.

Dnes len orografické búrky

Počas dnešného dňa by v oblasti západného Slovenska malo panovať pokojné počasie, no na strednom a východnom Slovensku sa od ranných hodín vyskytujú zrážky. Prechodne sa vyčasuje a dochádza tak k miernej labilizácii vzduchu.

Vďaka tomu sa tvoria silnejšie prehánky a búrky. Aktuálne sa najviac búrok vyskytuje na juhu stredného a východného Slovenska, kde sú podmienky na rozvoj kopovitej oblačnosti a následných búrok najlepšie.

Práve na slovensko-maďarskom pohraničí už vznikajú prvé búrky, ktoré sú však intenzívne zatiaľ len na maďarskej strane. Na našom území udrelo aktuálne len okolo 25 bleskov, pričom najintenzívnejšia búrka sa vyskytla v okolí Čiernej nad Tisou.

Aj v nadchádzajúcich hodinách budeme svedkami predovšetkým prehánok, prípadne lokálnych búrok, ktoré budú stacionárne a budú sa pomaly pohybovať.

Búrková situácia sa bude zhoršovať

Počas zajtrajšieho dňa budú búrky opäť lokalizované predovšetkým do oblasti stredného Slovenska, no už by mali byť oveľa intenzívnejšie ako dnes.

 

V piatok sa ťažisko búrok presunie smerom nad západné Slovensko, kde hrozia intenzívnejšie búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
25 °C / 10 °C
Blanka
Zajtra
Prehánky, búrky
28 °C / 12 °C
Adolf
Utorok
Skoro jasno
30 °C / 11 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alfréd
Štvrtok
Búrky
32 °C / 13 °C
Valéria
Piatok
Prehánky, búrky
32 °C / 12 °C
Alojz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd