Už zajtra hrozia BÚRKY a po nich sa ochladí a vrátia sa na Slovensko MRAZY

Už zajtra hrozia BÚRKY a po nich sa ochladí a vrátia sa na Slovensko MRAZY
Peter Minárik

Pred nami je veľmi turbulentné počasie, ktoré na naše územie prinesie najskôr pomerne vysoké teploty, potom búrky a následne mrazy. Nadchádzajúce hodiny bude teda počasie poriadne premenlivé. Od jarného a teplého počasia sa pomaly vrátime k zimnému počasiu, ktoré však môže napáchať aj škody.

Dnes, podobne ako počas včerajšieho dňa čaká naše územie najskôr pomerne slnečné počasie. Počasie na Slovensku totiž ovplyvňuje výbežok vyššieho tlaku, ktorý prináša spomínanú zmenšenú oblačnosť. Ani dnes zrážky nehrozia a teploty by sa mali dostať na ešte vyššie hodnoty ako včera.

Dnes aj zajtra nás čakajú maximálne teploty, ktoré sa budú pohybovať v intervale od +11 až do +16 °C, avšak na západnom Slovensku budú teploty ešte o čosi vyššie. Dostať sa môžu na hodnoty až okolo +18 °C.

Za takéto veľmi vysoké teploty môžeme vďačiť tlakovej výši, ktorá sa z Talianska presúva cez Česko nad Poľsko. Práve po jej prednej strane sa do našej oblasti dostáva od juhozápadu spomínaný teplý vzduch. Dnes teda bude teplo a dokonca aj slnečno. Zajtra bude ešte stále teplo, ale počasie už bude oveľa premenlivejšie.

Hrozia nám prvé búrky

Zajtra sa na našom území začne odohrávať súboj teplého a studeného vzduchu a medzi týmito dvoma teplotne odlišnými vzduchovými hmotami to začne „iskrieť“ a toto iskrenie sa prejaví na možných búrkach.

 

Z odbornejšieho hľadiska pôjde o to, že do teplého prostredia sa začne po zadnej strane tlakovej níže, ktorá sa medzičasom presunie nad východné Poľsko, dostávať od severovýchodu chladný vzduch. Ešte popoludní môže byť na juhozápade vysoko nad +15 °C, avšak od severu sa začne ochladzovať. Počas popoludnia budú vznikať početné prehánky, ktoré sa môžu sformovať aj do búrok.

Veľmi podobná situácia nás čaká aj v stredu. Búrok by však v oblasti západného Slovenska malo byť o čosi viac a ak by sa aktuálne predpovede numerických modelov naplnili, tak nad Maďarskom bude na mnohých miestach búrlivo.

Vrátia sa mrazy

Zatekanie chladného vzduchu od severu, však neprinesie len búrky, ale v ďalších dňoch sa tento studený vzduch prejaví aj na teplotách, ktoré sa dostanú dokonca pod bod mrazu. Po veľmi dlhej dobe veľmi teplého počasia, ktoré začalo budiť vegetáciu, tak čakajú naše územie mrazy.

 

 

 

Mrazivé počasie nás čaká už v noci z utorka na stredu, no mrazy sa zatiaľ vyskytnú len v údoliach a budú pomerne slabé. Výraznejšie nám prituhne v noci zo stredy na štvrtok, ako aj počas nasledujúcich nocí. Teploty by sa mali pohybovať od +1 do -5 °C, len na západnom Slovensku bude do +3 °C.

Mrazy sa tak očakávajú prakticky na viacerých miestach a pôjde o prvé plošnejšie mrazy po niekoľkých týždňoch relatívne teplého počasia bez nočných mrazov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd