V Alpách je rekordné množstvo snehu. Platí vysoký stupeň výstrahy pred lavínami

V Alpách je rekordné množstvo snehu. Platí vysoký stupeň výstrahy pred lavínami
Veronika Sádovská

V Západných Alpách bolo v posledných rokoch málokedy toľko snehu ako teraz. Nebezpečenstvo lavín je momentálne vysoké. Situácia bude napätá aj v najbližších dňoch.

V západných, švajčiarskych a francúzskych, Alpách platí vysoký stupeň nebezpečenstva pádu lavín. Vo Švajčiarsku platí vo veľkých častiach kantónu Valais stupeň nebezpečenstva 4 z 5. Rovnako je to aj v oblasti Mont Blancu na francúzsko-talianskej hranici.

Nezvyčajné je, že lavínové nebezpečenstvo dosahuje v polovici novembra 4. stupeň. Zvyčajne je to až oveľa uprostred zimnej sezóny.

Búrka spôsobila množstvo snehových závejov

Dôvodom aktuálneho vysokého lavínového nebezpečenstva sú nedávno napadané masy snehu v kombinácii so silným búrlivým vetrom vo vysokých nadmorských výškach.

Ten je známy aj ako „staviteľ lavín“. Prenáša čerstvý sneh a ukladá ho na miesta chránené pred vetrom. Obrovské takzvané veterné dosky sa tam môžu rýchlo nahromadiť. Často na týchto miestach nie je stabilné prepojenie so starým snehom, čo môže ľahko spustiť lavíny.

Lavínové nebezpečenstvo zostáva vysoké

V niektorých regiónoch Západných Álp je na toto ročné obdobie nezvyčajne vysoké množstvo snehu, v nadmorských výškach nad 2000 metrov niekedy aj viac ako meter. Na niektorých meracích staniciach takáto hrubá snehová pokrývka v novembri ešte nebola zaznamenaná.

Nebezpečenstvo lavín tak zostáva vysoké alebo sa dokonca zvyšuje. V nadmorských výškach pod 2800 metrov spôsobuje občasný dážď premokrenie snehovej pokrývky.

Ďalšie výdatné zrážky prídu do západných Álp v polovici týždňa. Zatiaľ čo v stredných nadmorských výškach sa bude miešať dážď so snehom, pre najvyššie nadmorské výšky predpovedajú meteorológovia veľkú snehovú nádielku.

Prenikajúca voda môže výrazne znížiť statické trenie medzi vrstvami snehu alebo medzi snehom a zemou, čím sa zvyšuje riziko pádu lavín z mokrého snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd