V Alpách napadlo vyše 50 cm snehu. Lavínová hrozba je vysoká

V Alpách napadlo vyše 50 cm snehu. Lavínová hrozba je vysoká
Veronika Salayová

Po výdatnom snežení sa v niektorých oblastiach Rakúska a časti Švajčiarska rapídne zvýšilo lavínové riziko. Pobyt v Alpách tak v týchto dňoch netreba podceňovať. 

V noci z piatka na sobotu napadlo na mnohých miestach Švajčiarska a na západe Rakúska vyše 50 centimetrov snehu, čo rapídne zvýšilo lavínové nebezpečenstvo v Alpách.

Až 4. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej stupnice vyhlásili v sobotu vo vysokohorských oblastiach rakúskych spolkových krajín Tirolsko a Vorarlbersko, pričom vysoké lavínové nebezpečenstvo pretrváva aj dnes.

Vo Švajčiarsku je riziko lavín vo vysokých horských oblastiach obzvlášť vysoké v kantónoch Graubünden a Valais, kde aj malé zaťaženie na nestabilnom teréne môže spôsobiť pád lavíny.

Turistom a lyžiarom sa odporúča, aby boli v týchto lokalitách obzvlášť opatrní a nepohybovali sa mimo vyznačených trás.

Sneh komplikoval aj dopravu

V Tirolsku sa problémy spôsobené ťažkými poveternostnými podmienkami a množstvom snehu vyskytli aj v cestnej a železničnej doprave. Vo viacerých oblastiach stromy padajúce na vedenie vysokého napätia spôsobili rozsiahle výpadky elektriny.

Rakúske združenie cestnej dopravy OeAMTC potvrdilo, že na mnohých cestách – najmä v severných a východných oblastiach Álp – budú cez víkend panovať ťažké podmienky na cestách spôsobené zimným počasím. Na mnohých hlavných ťahoch dochádzalo počas včerajšieho dňa k nehodám, dopravným zápcham a iným komplikáciám. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd