V Arktíde sa našli pozostatky príbuzných primátov. Sú staré 52 miliónov rokov

Zuzana Macháčová

Americkí vedci objavili v Arktíde praveké pozostatky príbuzných primátov. Nájdené fosílie sú staré 52 miliónov rokov a pochádzajú z obdobia eocénu.

Tím amerických paleontológov pod vedením Kristen Millerovej z Kansaskej univerzity uskutočnil výskum na kanadskom ostrove Ellesmere, ktorý sa nachádza v Severnom ľadovom oceáne. Výskum bol uverejnený v časopise Public Library of Science ONE.

Vedci tam objavili fosílie dvoch druhov príbuzných primátom. Ide o prvý objav tohto druhu na severe. 

Výskum na ostrove Ellesmere

Počas eocénu na ostrove Ellesmere prevládali mokrade, a to aj napriek tomu, že oblasť bola polovicu roka v zime a tme. Práve na tomto ostrove vedci narazili na fosílie čeľustí a zubov dvoch príbuzných druhov, ktoré boli tiež príbuzné primátom. Boli pomenované Ignacius dawsonae a Ignacius mckennai. 

Zástupcovia oboch druhov sú pomerne veľkí, čo je charakteristický znak ďaleko na severe žijúcich zvierat. Zuby oboch druhov boli prispôsobené na konzumáciu tvrdej potravy, napríklad semien.

V eocéne obývalo Severnú Ameriku mnoho druhov primátov, avšak prevažná väčšina žila južnejšie. Podľa výskumníkov síce teplejšie podnebie uľahčilo mnohým druhom migráciu na sever, ale prekážkou boli dlhé obdobia tmy.

Vedci sa domnievajú, že v súčasnej situácii otepľovania môžu pôsobiť podobné faktory súvisiace s migráciou organizmov. Tak tomu bolo aj pred miliónmi rokov počas podobných udalostí. 

Autori publikácie napísali: „Globálne otepľovanie v súčasnosti mení arktické ekosystémy spôsobom, ktorý je ťažké predpovedať. Štúdium minulých epizód globálneho otepľovania však ukazuje, ako sa tieto procesy môžu prejaviť v budúcnosti.“

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd