V asteroide blízko Zeme objavili organickú hmotu. Je to veľký úspech

Veronika Sádovská

Vo vnútri asteroidu Ryugu sa našla organická hmota vrátane vitamínov a aminokyselín, informovali japonskí vedci. Tento objav prináša nové poznatky.

Objav organickej hmoty vo vnútri asteroidu môže podporiť teóriu, že molekuly potrebné na vznik života dopadli na našu planétu s kozmickými horninami.

Hayabusa2 je prvou misiou, počas ktorej bol materiál vyťažený spod povrchu asteroidu dopravený na Zem. Výsledky štúdie odobratých vzoriek zverejnili 21. marca v časopise Nature Communications.

Organické zlúčeniny v asteroide

Vzorky odobraté v roku 2019 z vnútra asteroidu Ryugu vzdialeného 340 miliónov kilometrov od Zeme pochádzajú z jeho povrchu a z vnútra 10-metrového krátera, ktorý v ňom vznikol dopadom špeciálneho medeného projektilu.

Podľa teraz zverejnených výsledkov analýzy sa vo vzorkách spod povrchu asteroidu našli organické častice – uracil a niacín.

Uracil je jedným z hlavných stavebných kameňov RNA. Niacín je vitamín, známy aj ako B3. Vo vzorkách sa našli aj ďalšie organické molekuly: aminokyseliny, amíny a karboxylové kyseliny.

Je zaujímavé, že uracil a niacín boli už predtým zistené vo fragmentoch meteoritov, ktoré dopadli na zemský povrch. Doteraz však nebolo isté, či nejde o dôsledok znečistenia po zrážke s našou planétou.

„Sonda Hayabusa2 však odobrala dve vzorky priamo z asteroidu Ryugu a dopravila ich na Zem v zapečatených kapsulách, takže možno vylúčiť možnú kontamináciu materiálu," povedal Yasuhiro Oba, profesor na Hakkaio University v Japonsku.

„Nie je pochýb o tom, že biologicky dôležité molekuly, ako sú aminokyseliny a dusíkaté bázy v asteroidoch a meteoroidoch, boli doručené na Zem," hovorí Obo a dodáva, že mohli zohrať kľúčovú úlohu v raných fázach formovania Zeme. Ako upozornila CNN, to však nedokazuje existenciu mimozemského života.

Asteroid Ryugu

Ryugu je kilometer široký asteroid, ktorý má tvar diamantu alebo šesťuholníka. Je považovaný za jeden z najstarších objektov v slnečnej sústave.

Horniny, z ktorých je zložený, obsahujú stopy uhlíka a vody, ktoré vznikli pri zrode slnečnej sústavy asi pred 4,6 miliardami rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd