Tlaková níž JULI v Atlantiku: Do Európy prinesie veľa zrážok, ale aj snehu. Ako ovplyvní počasie na Slovensku?

Veronika Salayová

V Atlantiku sa aktuálne nachádza pomerne rozsiahla tlaková níž, ktorá do západnej a strednej Európy prinesie množstvo zrážok, ale aj búrok. Daždivé a búrlivé počasie očakávame aj na Slovensku. Budú búrky nebezpečné? 

Počasie v Európe začína ovplyvňovať tlaková níž JULI v Atlantickom oceáne. Ide o veľmi rozsiahlu níž, ktorá siaha od Škótska po Portugalsko. Do našej oblasti prinesie množstvo zrážok, ale bude priať aj tvorbe búrok.

Najhoršie počasie v rámci Európy bude čakať alpský región, kde nastane najvyššia akumulácia zrážok. V južnom Švajčiarsku, južnom Rakúsku a na severe Talianska hrozia rozsiahle povodne, keďže akumulovaný úhrn zrážok môže do soboty dosahovať 150 až 300 mm zrážok.

akumulovaný úhrn zrážok
akumulovaný úhrn zrážok , iMeteo

V nadmorských výškach od 2 000 m sa budú zrážky meniť na snehové a v najvyšších alpských pohoriach tak môže napadnúť až do 70 cm nového snehu

 

Búrky udrú aj na Slovensku. Kedy?

Výdatné zrážky však zasiahnu aj našu oblasť a až do víkendu bude poriadne daždivo na väčšine nášho územia. Slovensko sa už zajtra bude nachádzať medzi tlakovou výšou nad východnou Európou a oblasťou nízkeho tlaku nad západnou a strednou Európou.

Na naše územie tak začne od juhovýchodu až juhu prúdiť o niečo vlhší vzduch a ten prinesie na Slovensko prvé prehánky a zrážky. Už zajtra sa môžu tvoriť aj prvé búrky.

Tie budú nebezpečné najmä tým, že sa budú pohybovať pomaly, čo znamená, že na jedno miesto môžu priniesť veľké množstvo zrážok. Hrozia tak bleskové povodne!

V piatok sa prúdenie tohto vlhkého vzduchu zo západu ešte zintenzívni, čo bude viac priať tvorbe prehánok a búrok na našom území. Piatok nás opäť čaká daždivé a búrlivé počasie a tento charakter počasia zotrvá až do víkendu. 

 

Viac o búrkach prinesieme v ďalších článkoch po nových aktualizáciách, keďže situácia sa stále vyvíja. Presnú polohu zrážok a búrok môžete od zajtra sledovať aj vy, a to prostredníctvom iRadaru TU >>.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd