V Austrálii objavili vzácneho pavúka. Je veľký, žije dlho a jeho kusnutie bolí

Dominik Cenkner

Nasledujúci článok nečítajte, ak máte strach z pavúkov. Pre vaše upokojenie pripomenieme, že tento nový druh pavúka objavili v, pre nás ďalekej, Austrálii.

V Austrálii vedci objavili nový vzácny druh pavúka, ktorého uhryznutie môže byť veľmi bolestivé. Samice pavúka Euoplos dignitas, ktoré sú obvykle väčšie ako samce, môžu dorásť až do dĺžky piatich centimetrov.

Tieto pavúky je možné stretnúť v divočine. Môžu sa dožiť až 20 rokov.

Novo objavený druh pavúka autralskí vedci pomenovali Euoplos dignitas. Názov je odvodený z latinského slova „dignitas“, čo znamená „dôstojnosť“ alebo „veľkosť“.

Pomenovanie podľa odborníkov odráža jeho výraznú veľkosť, ktorá je pre tento druh neobvyklá a môže dosiahnuť až päť centimetrov. „Je to veľký, krásny druh,“ povedal podľa stanice CNN výskumník Michael Rix, ktorý je súčasným kurátorom arachnológie v Queenslandskom múzeu.

„Tieto pavúky sú celkom zaujímavé, pretože žijú dlho. Niektoré mechúriky z tohto druhu môžu žiť doslova desiatky rokov,“ povedala Paula Cushing, kurátorka zoológie stavovcov v Denverskom múzeu prírody a vedy. „Najdlhšie žijúca tarantula z tohto druhu bola stará 43 rokov,“ dodala zaujímavosť kurátorka.

Kde sa s pavúkom môžete stretnúť?

Pavúk žije obvykle v otvorených lesných stanovištiach Queenslandu na severovýchodnom pobreží Austrálie. Kvôli odstráneným lesom v tejto oblasti stratil veľkú časť prirodzeného prostredia, čo z neho pravdepodobne robí ohrozený druh. Výskumný asistent Jeremy Wilson sa však domnieva, že pavúk sa môže stať chráneným druhom práve vďaka svojmu menu.

Samica objaveného pavúka trávi svoj život pod zemou, zatiaľ čo „medovo červení“ samci opúšťajú svoje nory asi po piatich až siedmich rokoch, aby si našli partnerku.

Euoplos dignitas nie je podľa štúdie pre ľudí nebezpečný, jeho uhryznutie môže však byť vzhľadom na jeho veľkosť veľmi bolestivé. „V tesákoch majú jedový aparát, ale o žiadnom z austrálskych pavúkov v tejto skupine nie je známe, že by bol nebezpečne jedovatý,“ dodáva Rix.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd