FOTO: V Austrálii padali ľadové krúpy veľké ako tenisové loptičky

Queensland Veronika Salayová

Včera poobede v Qeenslande na severovýchode Austrálie padali ľadové krúpy, ktoré dosahovali veľkosť tenisových loptičiek. 

Stredné oblasti austrálskeho štátu Queensland boli včera popoludní zasiahnuté silnými búrkami s ničivým krupobitím.

Úrad pre meteorológiu uviedol, že ľadové krúpy dosahovali priemer 8 centimetrov. Búrky s krupobitím zasiahli najmä oblasti v Rockhamptonu, Yeppoone a Mackayi, pričom nárazy vetra presahovali 100 km/hod.

Najviac postihnuté bolo predmestie Rockhamptonu. Búrka s krúpami zničila mnohé autá, strechy, okná či solárne panely. Búrku sprevádzali aj mnohé blesky. V okruhu 100 km od Rockhamptonu bolo zaznamenaných viac ako 180-tisíc úderov blesku.

Kontrolór Rockhamptonu Eddie Cowie uviedol, že podobná búrka tu nebola viac ako 10 rokov. Za posledných pár rokov mali v krajine podobné búrky, ktoré spôsobili krupobitie po celom regióne, ale tie nespôsobili toľko škôd, ako to bolo teraz, uviedol.

Veľkým šťastím však bolo, že aj napriek početným majetným škodám sa nikto pri krupobití vážne nezranil. 

Austrálsky úrad pre meteorológiu včas vydal výstrahu pred silnými búrkami, čiže obyvatelia boli na búrky s krupobitím viac-menej pripravení. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd