V Austrálii zaznamenali hromadný úhyn krásnych papagájov

Dominik Cenkner

Úrady austrálskeho štátu Nový Južný Wales spustili vyšetrovanie hromadného úhynu vtákov. Podľa odborníkov za tragédiu môže jed, ktorým sa poľnohospodári snažia skrotiť populáciu hlodavcov.

Vyšetrovanie Agentúry na ochranu životného prostredia štátu Nový Južný Wales potvrdilo, že za hromadným úhynom vtákov na západe krajiny stojí konzumácia jedu na hlodavce.

Toxikologická analýza otravu objavila u pôvodných i nepôvodných vtáčích druhov v okolí niekoľkých miest. Zrejme najväčšia skupina mŕtvych vtákov bola nájdená na cintoríne v meste Parkes.

Ochranári tam našli až stovku mŕtvych či umierajúcich vtákov zvaných kakadu ružový. Ide o najrozšírenejšie austrálske papagáje.

„Trhá mi to srdce keď to vidím a zbieram mŕtve telá zo zeme,“ uviedla Kelly Lacey zo záchrannej stanice WIRES. Podľa nej o tom, že boli otrávené svedčala aj krv vo výkaloch vtákov.

Štát bojuje s miliónmi myší

Milióny myší sužujú štát už niekoľko mesiacov. Hodnota škôd na obilí, sene, či strojoch sa vyšplhala už na milióny dolárov.

Vláda chce pestovateľom pomôcť aj tak, že im rozdá desaťtisíc litrov bromadiolonu. Ide o silný antikoagulačný rodenticid. Otrava touto látkou sa prejaví 24 až 36 hodín po požití. Otrávené zviera tak môže umierať až päť dní.

Problémom však je, že k otrave sa vedia dostať aj živočíchy, napr. spomínané papagáje. Proti použitiu tohto jedu preto nebojujú len ochranári, ale aj niektorí pestovatelia.

„Pokiaľ sa do systému dostane bramodiolon, môžeme sa rovno rozlúčiť s množstvo pôvodných živočíchov v krajine,“ vyhlásila ornitologička Maggie Watson z Univerzity Charlesa Sturta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd