V Bavorsku vyhlásili stav prírodnej katastrofy. Situácia sa ešte zhorší

V Bavorsku vyhlásili stav prírodnej katastrofy. Situácia sa ešte zhorší
Peter Minárik

Bavorsko vo večerných hodinách pre neutíchajúce nepriaznivé počasie a vzhľadom na aktuálnu predpoveď vyhlásilo stav prírodnej katastrofy. Cez víkend sa situácia ešte zhorší a postupne sa čiastočne prejaví aj u nás.

V Nemecku a v Česku začalo dnes v skorých ranných hodinách intenzívne pršať. Najskôr sa vyskytli búrky, ktoré následne prešli do výdatného dažďa. Situácia je zložitá vplyvom toho, že na juhu Nemecka prší alebo sa blýska už niekoľko dní. Povodia sú tak už značne nasýtené a aktuálna situácia všetko len zhoršila.

Počasie pod vplyvom tlakovej níže

Nad Českom sa nachádza stred tlakovej níže s názvom QUIRINA. Tá ovplyvňuje počasie aj u nás, no na naše územie prináša táto tlaková níž predovšetkým búrky. Západne od jej stredu, teda na západe Rakúska, v Čechách a predovšetkým v Nemecku výdatne prší.

Za uplynulých 24 hodín spadlo na juhu Nemecka, predovšetkým v oblasti Augsburgu a Allgau 50 až 80 mm zrážok, pričom plošné zrážky sa vyskytli prakticky v celej južnej polovici Nemecka.

zaznamenané zrážky za uplynulých 24 hodín
zaznamenané zrážky za uplynulých 24 hodín, zdroj: kachelmannwetter de

Intenzívny dážď sa v južnej polovici Nemecka očakáva až do nedeľňajšieho rána a až potom bude prechádzať do prehánok a ďalších búrok. Situácia tak bude aj naďalej komplikovaná.

 

Na juhu Nemecka a predovšetkým v Bavorsku by malo spadnúť ďalších až do 130 mm zrážok, čo sú už kritické hodnoty.

Zrážky z tejto oblasti končia v povodí Dunaja a preto sa celá táto situácia sekundárne dotkne aj povodia na našom území. Prvá vlna príde už v sobotu na poludnie a Dunaj bude naďalej stúpať. Keďže na Morave neprší a rieka Morava komplikácie nespôsobí, tak sa síce rast Dunaja očakáva s možnosťou dosiahnutia 1. povodňového stupňa, no komplikácie Dunaj na našom území nespôsobí.

V Bavorsku vyhlásili stav katastrofy

Na juhu Nemecka aktuálne dochádza k plnému nasadeniu záchranných zložiek. Kvôli akútnemu riziku záplav sa asi 1300 ľuďom v Meckenbeurene (Bádensko-Württembersko) v okrese Bodamské jazero odporúča opustiť svoje domovy.

Pre nepretržitý dážď a záplavy vyhlásili v piatok večer v okrese Günzburg v Bavorsku stav prírodnej katastrofy. Ten by v noci mali vyhlásiť aj ďalšie oblasti. Ako informoval okresný úrad, tak vyhlásenie stavu katastrofy má pomôcť predovšetkým zmobilizovať zálohy a dobrovoľníkov pred očakávaným zhoršením situácie.

V oblasti začali s prípravou tisícok vriec s pieskom, ktoré majú pomôcť posilniť protipovodňovú hrádzu.

Očakáva sa storočná povodeň

V Bádensku-Württembersku sa očakáva povodeň, ktorá sa stane len raz za storočie. Prvé hladiny Rýna už stúpajú. Lodná doprava pri Karlsruhe (Bádensko-Württembersko) už bola obmedzená.

 

Povodňové predpovedné centrum (HVZ) v Bádensku-Württembersku očakáva veľké záplavy. Podľa predpovede by na východe kraja mohla nastať povodeň, ktorá sa stane len raz za 50 či 100 rokov. Najmä oblasť Horného Švábska v prítokoch Dunaja a Bodamského jazera by mohli byť od piatka do soboty značne zasiahnuté, napríklad Schussen a Argen a prítoky Dunaja Riss a Rot.

Meteorológovia očakávajú, že v nasledujúcich hodinách spadne na juhu Nemecka dvojnásobok mesačných úhrnov zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd