V Beskydách napadlo až 40 cm snehu. Maďari hlásia 30 cm snehu

Peter Minárik

Studený front priniesol uplynulú noc veľmi výdatné zrážky. Tie zasiahli viaceré oblasti Slovenska, ale oveľa výdatnejšie zrážky zaznamenali naši susedia. V Česku spadlo aj 40 cm. 

Počas uplynulej noci počasie nad našou oblasťou ovplyvňoval studený front, ktorý priniesol výdatné zrážky, ktoré boli od výšky zhruba 400 metrov aj snehové, pričom snehová pokrývka sa vytvárala predovšetkým vo vyššie položených oblastiach.

Najviac snehu spadlo na Slovensku v oblasti Malých Karpát, či na Orave a Kysuciach, kde sa výška nového snehu počíta aj na viac ako 20 cm. S veľkou snehovou nádielkou však bojujú aj v Česku, či v Maďarsku.

Maďari hlásia takmer 30 cm snehu

Uplynulá noc priniesla výdatné zrážky aj do Maďarska a to predovšetkým na sever krajiny. V oblasti Bakonského lesa, severne od Balatonu spadlo od 20 do 30 cm snehu.

Najvyššia snehová pokrývka bola nameraná v obci Zirc a to konkrétne 29 cm. Obec Tés eviduje až 24 cm.

Výdatné sneženie v Beskydách

Spomedzi našej oblasti spadlo najviac zrážok v Beskydách, kde napadli desiatky centimetrov snehu. Práve Beskydy patria k najpostihnutejším oblastiam.

Tu sa prejavil tzv. náveterný efekt, ktorý sa v Beskydách vyskytuje pokiaľ v nižších hladinách prúdi vietor od severu. Takýto vietor totiž narazí na horský masív a je nútený stúpať. Pri výstupe sa však ochladzuje a dôjde ku kondenzácii a vzniku zrážok, opísal situáciu server in-počasi.cz.

Práve orografia hôr bude dôležitú úlohu zohrávať vo vývoji počasia aj nasledujúce dni.

Naďalej sa totiž budeme nachádzať v chladnom a vlhkom severnom prúdení, ktoré do našej oblasti bude prinášať početné zrážky. Tie by mali byť na severe snehové.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd