V Čechách bolo mimoriadne veterno. Na Snežke fúkal vietor o sile orkánu

Veronika Salayová

Českú Snežku v nedeľu zasiahol vietor o rýchlosti orkánu. V nárazoch vietor dosiahol rýchlosť 134,3 km/h. Pre silnú víchricu museli v horách pozastaviť aj lanovky. 

Najvyšší vrch Českej republiky v nedeľu zasiahol vietor o rýchlosti orkánu. V nárazoch vietor na Snežke dosiahol rýchlosť 134,3 km/h, uviedla správa poľského Krkonošského národného parku, ako informuje ČT 24. Hranica orkánu je 118 km/h.

Horská služba Krkonoše vydala v nedeľu aj výstrahu pred silným nárazovým vetrom, ktorý mal na hrebeňoch dosiahnuť rýchlosť nad 108 km/h u a v nižších polohách okolo 70 km/h.

Víchrica v nedeľu dokonca zastavila oba úseky lanovky z Pece pod Snežkou na Snežku, pretože lanovky na Snežku môžu jazdiť do rýchlosti vetra 60 km/h. 

Poľskí správcovia parku varovali aj pred poklesom teplôt pod bodom mrazu. „Podmienky pre pešiu turistiku vysoko v Krkonošiach sú ťažké. Buďte opatrní,“ uviedol v nedeľu poľský Krkonošský národný park.

Arktická klíma na Snežke

Klíma na Snežke je napriek neveľkej nadmorskej výške považovaná za arktickú a veľhorskú. Snežka, ktorá má výšku 1603 metrov, má z hľadiska meteorológie v Krkonošiach úplne výnimočné postavenie. 

„Nie je možné ju brať ako nejaké reprezentatívne miesto, čo sa deje v našej oblasti. Je to v podstate tyč vystrčená do voľnej atmosféry. Už na Lúčnej búde sme oproti Snežke na polovičných hodnotách rýchlosti vetra,“ uviedol pre ČT 24 Tomáš Popelka z hradeckej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Lavínová hrozba

Na hrebeňoch Krkonôš leží do 30 centimetrov snehu. V lavínových katastroch stále platí najnižší, a to 1. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej stupnice.

„Väčšia vrstva snehu je na záveterných svahoch a v žľaboch. Tam sa môžu vyskytnúť malé lavíny z kĺzavého snehu, ktoré sa zastavia ešte na svahu,“ uviedol Jan Doubek z Horskej služby Krkonoše.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd