Pri Černobyle stále horí. Situáciu im komplikuje silný vietor

Černobyľ Veronika Salayová

Požiar neďaleko Černobyľu stále horí. Nočný dážď hasičom výrazne pomohol, ale situáciu im teraz komplikuje silný vietor.

Dážď, ktorý padal v noci a dnes ráno, výrazne pomohol pri hasení lesného požiaru, ale silný vietor napomáha k ďalšiemu šíreniu ohňa. Napriek tomu úrady vyhlásili, že situácia je pod kontrolou.

Dnes sa objavili ďalšie menšie ohniská pri obci Kryivka na východnom brehu rieky Pripiať. Ďalšie menšie ohnisko hlásili aj pri obci Janów, ktorý je pri stanici, kde sú umiestnené staré rušne a vagóny, ktoré ešte v roku 1986 evakuovali niektorých obyvateľov.

Zvyšok sú už len ohniská, ktoré sú izolované a pod kontrolou hasičov, informoval Šéf statného ekologického inšpektorátu Ukrajiny Jehor Firsov. 

Úrady taktiež monitorujú radiačné pozadie. V meste Kyjev sú hodnoty v rámci normálneho rozsahu, neprekračujú nebezpečné hodnoty.

Aj keď zaznamenali krátkodobé výkyvy častíc Cesium-137 v oblasti Kyjeva, úrovne žiarenia zostali celkovo v rámci normálnych limitov a nevyžadovali si ďalšie ochranné opatrenia, informujú miestne úrady.

Do akcie je zapojených 500 hasičov a 110 vozidiel vrátane 3 vrtuľníkov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd