V Česku majú povodne. Na Slovensko sa valí povodňová vlna

V Česku majú povodne. Na Slovensko sa valí povodňová vlna
Peter Minárik

Aj susedné Česko trápia povodne. Zrážky a topiaci sa sneh spôsobujú ešte väčšie problémy ako na našom území. Situácia sa bude stabilizovať až dnes, no veľká voda dorazí aj na Slovensko.

Oteplenie, ktoré včera dorazilo aj na naše územie zasiahlo aj okolité krajiny, kde taktiež topiaci sa sneh dvíha vodné hladiny.

Najhoršia situácia je v susednom Česku, kde už na viac ako 40 miestach dosahujú hladiny riek až 3. stupeň povodňovej aktivity. Veľká voda trápi taktiež Prahu a povodňová vlna dorazí z Česka aj ku nám.

V Česku majú povodne

Na viac ako 40 miestach po celom Česku platí aktuálne 3. povodňový stupeň a na ďalších desiatkach dosahujú hladiny úroveň 1. a 2. povodňového stupňa.

zdroj: ČHMÚ
zdroj: ČHMÚ

Hasiči mali za posledné dva dni už takmer 10 tisíc výjazdov v súvislosti s počasím a aktuálne pomáhajú predovšetkým so stúpajúcimi hladinami. Stúpajúce toky si vyžiadali aj určité opatrenia. Napríklad v hlavnom meste Praha museli pre rastúcu Vltavu zatvoriť protipovodňové dvere na Čertovce. Prahou aktuálne preteká Vltava s prietokom 1. povodňového stupňa.

Najväčšie ohrozenie však doteraz zaznamenali hasiči na Vysočine. V Mrákotíne na Jihlavsku museli evakuovať 49 obyvateľov pod hrádzou miestneho rybníka. Voda totiž poškodila hrádzu a hasiči ju museli spevniť.

Pre vývoj u nás je najdôležitejší vývoj na rieke Morava a na jej prítokoch. Hladina Moravy aj naďalej v susednom Česku rastie a dosahuje úrovne povodňových stupňov, čo pozorujeme hneď na prvej stanici na našom území, kde hladina vody mieri k 3. povodňovému stupňu.

Morava na Slovensku bude naďalej stúpať

Zatiaľ čo na väčšine riek Slovenska budú dnes hladiny klesať, keďže sneh sa už roztopil, tak na rieke Morava bude hladina aj naďalej rásť. Na stanici Kopčany sa očakáva, že Morava atakuje úroveň 3. povodňového stupňa.

vývoj na rieke Morava v Kopčanoch, zdroj: SHMÚ
vývoj na rieke Morava v Kopčanoch, zdroj: SHMÚ

Táto povodňová vlna sa bude následne šíriť cez Záhorie. V Moravskom Svätom Jáne by však zatiaľ Morava mala podľa aktuálnych predpovedí zostať na úrovni 2. povodňového stupňa, asi 20 cm od 3.SPA. Morava dosiahne povodňové stupne aj na ďalších profiloch.

Napriek stúpajúcej Morave sa nateraz neočakávajú výraznejšie problémy a to vďaka tomu, že v Česku prestalo pršať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd