V Česku opäť riešia hromadný úhyn rýb. Príčina zatiaľ známa nie je

Dominik Cenkner

V rieke Bílina v nedeľu uhynulo väčšie množstvo rýb. Voda je zakalená a zapácha po neznámej látke. Rybári príčinu úhynu ešte len zisťujú.

Podľa Českého rybárskeho zväzu by vinníkom mohli byť znečistené odpadové vody z čističky. Severočeské vodovody a kanalizácie však uviedli, že voda z čistiarne odpadových vôd by hromadný úhyn rýb nespôsobila.

O úniku neznámej látky a úhyne rýb informoval na svojich sociálnych sieťach Český rybársky zväz. Ten uviedol, že prvé mŕtve ryby boli nájdené počas nedeľného dopoludnia.

„Rieka je silno zakalená a zapácha po zatiaľ neznámej látke. Aktuálne sú odoberané vzorky a v spolupráci s našimi miestnymi organizáciami sa snažíme zistiť rozsah úhynu a prípadný zdroj nebezpečných látok,“ uviedli prostredníctvom Facebooku rybári.

V stanovisku sa ďalej píše, že svoj podiel na tom mohlo mať aj počasie. V Česku totiž v uplynulých dňoch v oblasti spadlo množstvo zrážok. Práve takéto situácie potom spôsobujú, že sa neočistené odpadové vody dostávajú priamo do rieky.

V pamäti majú ešte septembrový prípad z Bečvy

Čo úhyn rýb spôsobilo bude ešte predmetom ďalšieho vyšetrovania. Podľa hovorkyne Severočeských vodovodov a kanalizácií však víkendu u nich žiadnu haváriu nezaznamenali.

Do rieky Bílina vysádzajú nové ryby. Rybári tak dúfajú, že uhynuli len tie v najpostihnutejšom úseku rieky.

K najzávažnejšej otrave rýb došlo na jeseň v rieke Bečva, do ktorej opakovane unikli neznáme látky. Vyšetrovanie ukázalo, že do vody sa dostal kyanid.

Vinník však zatiaľ označený nebol. Polícia v súvislosti s úhynom vyše 30 ton rýb preverila 15 firiem.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd