V Česku sú pre silný vietor a sneženie tisíce domácností bez elektriny. Vietor usmrtil aj mláďa v ZOO

Dominik Cenkner

Nielen Slovensko, ale aj okolité krajiny musia bojovať s mimoriadne nepriaznivým počasím. Svoje by o tom vedeli hovoriť aj obyvatelia Českej republiky.

Sneh a silný vietor aj v sobotu komplikoval premávku na cestách a železničných tratiach v Českej republike. Hasiči mali stovky výjazdov, okrem odpratávania stromov zabezpečovali aj strechy.

Situácia sa popoludní začala postupne upokojovať. Problémy boli okrem iného na severe Moravy, v Olomouckom kraji, na Vysočine, v Libereckom, Ústeckom a Stredočeskom kraji či na východe Čiech. Kvôli stromom popadaným na vedenie je stále asi 15-tisíc domácností bez elektriny.

V častiach Moravskosliezskeho kraja je väčšina ciest zjazdná bez obmedzení, na mnohých miestach ale fúka silný aj nárazový vietor, kvôli ktorému sa už stalo niekoľko nehôd.

Strom spadol napríklad na cesty pri Sedlištiach na Frýdecko-Místecku či medzi Horným Benešovom a Lichnovom na Bruntálsku, kde do neho narazilo auto. Automobil narazil do spadnutého stromu aj pri Josefoviciach, časti Klimkovíc na Ostravsku.

Počasie spôsobuje množstvo problémov

Zrážky znižujú dohľadnosť aj na Opavsku, kde sa kvôli vetru tvoria snehové jazyky. S opatrnosťou by mali jazdiť vodiči aj v beskydskej časti kraja na Frýdecko-Místecku, cesty sú tam väčšinou po chemickom ošetrení mokré.

Pre nákladné vozidlá ťažšie než 12 ton je na Frýdecko-Místecku stále uzavretý úsek cesty I/56 medzi Ostravicou a Bielou. Cesta, ktorá je jedným z hlavných ťahov na Slovensko, vedie okolo priehrady s pitnou vodou Šance. Nesmie sa tam soliť a kamióny mávajú v kopcoch problémy. Cesta preto býva v zime často uzavretá.

Tisíce ľudí je bez elektriny

Kvôli stromom popadaným na vedenie je v Česku teraz asi 15-tisíc domácností bez elektriny. Situácia sa ale podľa hovorkyne ČEZu Soni Holingerovej upokojuje.

Okolo štrnástej hodiny energetici pracovali na opravách 65 porúch vysokého napätia. „V kraji Moravskosliezskom zostáva bez napätia 3000 odberných miest, v kraji Zlínskom 2500 a 2300 v kraji Královohradeckom. V stredných Čechách zostáva pripojiť 1300 odberateľov k hladine vysokého napätia. V ostatných krajoch sa už situácia blíži úplne bežnému stavu distribučnej sústavy,“ uviedla Holingerová.

Spoločnosť EG.D, ktorá je súčasťou skupiny E.ON, evidovala k pätnástej hodine na svojom distribučnom území poruchy asi u 2200 odberateľov. Hovorca E.ONu Roman Šperňák povedal, že najviac porúch je teraz na juhu Moravy. V južných Čechách ide podľa neho už len asi o dvadsiatku miest bez elektriny.

Počet porúch sa postupne znižuje, k 07:00 bolo bez elektriny 87 tisíc domácností a situáciu komplikovalo 150 porúch na vysokom napätí. Poruchy na vedení spôsobili predovšetkým stromy a vetvy, ktoré popadali v dôsledku veterného počasia a sneženia.

Silný vietor usmrtil jedno z mláďat v libereckej ZOO

Škody, ktoré v piatok spôsobil silný vietor v libereckej zoologickej záhrade, jej riaditeľ David Nejedlo predbežne vyčíslil na tisíce korún. Vietor poškodil oplotenie a zábradlie, popadané časti stromov sa už takmer podarilo upratať. Zoo je v sobotu napriek tomu zatvorená, a to pre ďalšie poryvy vetra.

Vyčíňanie víchrice sa stalo osudným jednému z žriebät koňa Przewalského, ktorému spadnutý strom spôsobil trieštivú zlomeninu. Zoológovia ho po konzultácii s veterinárom nechali uspať. Úraz by nebolo možné vyliečiť. Ostatné zvieratá sú v poriadku.

Vietor poškodil jedno zábradlie a dva ploty. Jeden o dĺžke asi piatich až siedmich metrov. Na mieste bude zrejme polámané stromy prerezávať ešte špecializovaná firma.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd