V Česku udrelo už takmer 14 000 bleskov. Studený front sa teraz ženie ku nám a ukončí nezvyčajne teplé počasie

Peter Minárik

U našich západných susedov sa aktuálne vyskytujú pomerne výrazné búrky, ktoré sa tvoria na čele studeného frontu. Ten v nočných hodinách dorazí aj ku nám. 

Dnešný deň prepisuje rekordy a záznamy. Počas dňa bolo veľmi teplo a teraz vystrájajú búrky, ktoré prinášajú zmenu počasia. Tá v nočných hodinách dorazí aj ku nám.

V susednom Česku dnes namerali až +29,8 °C, čo je na október nezvyčajná teplota. V susednom Rakúsku však dokonca namerali až +30,3 °C. Takéto teploty sú nezvyčajné a už čoskoro skončia.

Studený front prináša búrky

Cez Česko aj Rakúsko začal postupovať studený front. Ten je nebezpečný predovšetkým silným vetrom, pred ktorým vydali v Česku aj v Rakúsku výstrahy.

Nezvyčajná je však aj blesková aktivita. Najmä pred frontom sa v Čechách vyskytovali búrky so silným lejakom a českí meteorológovia dokonca zaznamenali supercelu.

Na aktuálnu ročnú dobu ide v Česku o nezvyčajné búrky. Detekcia bleskov zaznamenala už takmer 14 000 bleskov, no výraznejšie problémy nehlásia.

zaznamenané blesky nad Českom, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad Českom, zdroj: blesky.bourky.cz

Studený front zasiahne aj nás

Studený front, ktorý prináša búrky a silný vietor zasiahne už o pár hodín aj naše územie. Udiať by sa tak malo po polnoci.

Front pomerne rýchlo postúpi cez naše územie a prinesie krátkodobé zosilnenie vetra, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť na západe Slovenska až okolo 80 km/h.

V nočných hodinách si tak dajte pozor na silnejší vietor. Počas dňa bude oproti uplynulým dňom už výrazne chladnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd