V Chorvátsku útočia na ľudí jedovaté hady. Obyvatelia majú strach

V Chorvátsku útočia na ľudí jedovaté hady. Obyvatelia majú strach
Veronika Sádovská

Hady čoraz častejšie útočia na obyvateľov južného Chorvátska. K poslednému útoku došlo tento týždeň, keď plaz pohrýzol ženu na jej vlastnom dvore. V krajine žijú tri druhy jedovatých zmijí a ich populácie sú čoraz väčšie.

Ako v piatok informoval chorvátsky denník „Slobodna Dalmacija", 70-ročnú ženu uštipol jedovatý had na dvore jej vlastného domu neďaleko mesta Vrgorac. Aj keď mala na sebe papuče a ponožky, zuby plaza sa dostali až k jej koži a zaryli sa dostatočne hlboko na to, aby vpichli jed. Ženu previezli do nemocnice v Splite, kde dostala sérum proti jedu.

Takýchto útokov je v tejto obľúbenej turistickej destinácii čoraz viac. Populácie hadov sa zväčšujú.

 

Zmija horšia ako diviak

Podľa webu Dnevno ide v poslednom čase o štvrtý prípad uhryznutia jedovatým hadom v tomto regióne. V južnom Chorvátsku výrazne vzrástla populácia hadov, vrátane tých jedovatých. „Keďže sa počet uhryznutí zvyšuje a vo vidieckych oblastiach sa častejšie objavujú hady, obyvatelia sú čoraz znepokojenejší," napísali.

„S hadmi sa stretávam pravidelne, na poliach aj na cestách. Keď idem na pole, je zriedkavé, že nevidím dvoch alebo troch," povedal médiám dalmatínsky farmár. a dodal: „myslím, že sa bojím viac ako oni. Radšej by som cestou stretol diviaka alebo leoparda."

Problémom je aj zanedbávanie polí, ktoré sú menej obhospodarované, čo z nich robí ideálne biotopy pre hady. Okrem toho sú plazy čoraz menej lovené, aby získali ich jed na vytvorenie séra.

Z 15 druhov hadov žijúcich v Chorvátsku sú len tri jedovaté a pochádzajú z čeľade vretenicovitých – ide o vretenicu severnú (obyčajnú) (Vipera berus), vretenicu rožkatú (Vipera ammodytes) a vretenicu malú (Vipera ursinii). Ich uhryznutie môže byť smrteľné. Všetky hady v Chorvátsku sú chránené.

 

Čo robiť pri uhryznutí?

V prvom rade je najdôležitejšie zachovať pokoj a zistiť ako hlboko had zahryzol a či došlo k vypusteniu jedu. Častokrát sa stane, že uhryznutie je tzv. suché a k vypusteniu jedu nedošlo.

Ďalej treba zistiť či išlo o jedovatého hada, na Slovensku vretenica, a podľa toho zavolať lekársku pomoc. Pri nejedovatom hadovi treba miesto chladiť, nepiť alkohol ani kávu. V prípade nevoľnosti a závratov takisto vyhľadať lekársku pomoc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd