V Chorvátsku vedci na dne mora objavili pozoruhodný objav. Čo našli?

Zuzana Macháčová

V blízkosti turisticky obľúbeného ostrova Korčula objavili chorvátski vedci na dne mora pozoruhodný objav. Avšak toto nie je jediné tajomstvo, ktoré Korčula uchováva. 

Pri pobreží chorvátskeho ostrova Korčula našli archeológovia v podmorskom neolitickom meste pozostatky cesty, ktorá bola postavená pred 7 000 rokmi. Ide o umelú pevninu, na ktorej sa predtým nachádzala osada Soline. 

Staroveké miesto Soline, kedysi umelý ostrov, objavil v roku 2021 archeológ Mate Parica z univerzity v Zadare v Chorvátsku, keď analyzoval satelitné snímky vodnej oblasti okolo Korčuly.

Objavenie neolitickej cesty 

Parica spolu so svojim kolegom zbadali na dne oceánu niečo zaujímavé a hneď sa vrhli do prieskumu. V hĺbke 4 až 5 m v jadranskom mori našli kamenné múry, ktoré mohli byť kedysi súčasťou starovekého osídlenia. Zem, na ktorej bola postavená, bola oddelená od hlavného ostrova úzkym pásom pevniny.

Parica pre agentúru Reuters v roku 2021 uviedol: „Šťastím je, že táto oblasť, na rozdiel od väčšiny častí Stredozemného mora, je bezpečná pred veľkými vlnami, pretože pobrežie chráni mnoho ostrovov. To určite pomohlo chrániť lokalitu pred prirodzeným zničením."

Priechod široký asi 4 metre bol postavený zo starostlivo naskladaných kamenných dosiek. Dnes je cesta pokrytá vrstvou bahna. 

Rádiokarbónová analýza

Vďaka rádiokarbónovej analýze zachovania úlomkov dreva sa zistilo, že osada pochádza z obdobia približne 4 900 rokov pred naším letopočtom. Cestu objavenú na morskom dne teda používali ľudia pred takmer 7 000 rokmi, zdôrazňujú výskumníci. Zadarská univerzita sa na Facebooku pochválila fotografiami a zábermi podmorského objavu.