V Chorvátsku zavládlo veľmi teplé počasie. Niektorí sa už kúpali v mori či relaxovali na pláži

V Chorvátsku zavládlo veľmi teplé počasie. Niektorí sa už kúpali v mori či relaxovali na pláži
Dominik Cenkner

Na chorvátskom pobreží zavládli jarné teploty. V piatok teplomery v Splite ukazovali 17 stupňov Celzia a slnečné lúče povzbudili mnohých ľudí k oddychu na pláži.

Teplé počasie nezasiahlo len naše kúty Európy. V piatok teplomery v meste Split na chorvátskom pobreží ukazovali až +17 °C. 

Podľa údajov z rokov 1991 - 2018 bola priemerná teplota v tomto meste vo februári 8,6 stupňa Celzia. Miestni obyvatelia sa tak obávajú, že po teplej zime bude nasledovať neznesiteľne horúce leto.

Nezvyčajne teplé počasie využili miestni obyvatelia naplno. Niektorí sa dokonca rozhodli relaxovať na pláži.

 

Zopár odvážlivcov sa kúpalo v mori, iní sa hrali s loptou alebo len relaxovali na slnku. Ako povedal jeden z obyvateľov pre tlačovú agentúru Reuters, piatková teplota pripomínala skôr máj ako február.

Jarné počasie uprostred februára

„V posledných dňoch boli teploty o niečo vyššie ako zvyčajne,“ uviedol jeden z obyvateľov. „Obávam sa, že v lete bude príliš horúco, že budeme mať vlny horúčav.“

„Aj keď si ľudia teplé počasie užívajú, bojím sa, že už nebudeme mať zimu,“ dodal.

Minulý rok Chorvátsko zachvátila vlna dlhotrvajúcich letných horúčav. Ukázalo sa, že sú nielen ťaživé, ale aj nebezpečné pre zdravie. Suché a horúce počasie prinieslo aj zvýšené nebezpečenstvo požiarov v južnej Európe.

Jarné počasie na Slovensku

Ako sme už načrtli v úvode článku, aj na Slovensku prevláda veľmi teplé počasie. Popoludňajšie teploty v sobotu (17.2.) budú na niektorých miestach aj o 7 °C vyššie oproti dlhodobému priemeru.

 

Séria veľmi teplých dní bude pokračovať aj naďalej. Počítať však bude treba s prehánkami či dažďom. Nástup chladnejšieho počasia sa očakáva až v závere mesiaca. Viac prezrádza naša dlhodobá predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd