V Dolomitoch našli ďalšiu obeť lavíny. V pátraní chcú pokračovať

Veronika Sádovská

Po páde lavíny našli ďalšiu obeť. Išlo o horolezca, ktorý v tom čase vystupoval na severozápadnú stenu. V pátraní plánujú pokračovať.

Týždeň po nehode na ľadovci Marmolada bol jedenásty a posledný nezvestný horolezec nájdený mŕtvy. Napriek tomu chcú záchranné zložky v pátraní po ďalších obetiach zatiaľ pokračovať.

V sobotu záchranné zložky predpokladali, že pod ľadom a balvanmi, ktoré sa zosunuli z hory Marmolada v severotalianskych Alpách nie sú žiadni ďalší ľudia. Vďaka porovnaniu DNA k nájdeným telám priradili posledných päť horolezcov, ktorí boli hlásení ako nezvestní.

Najmladšia obeť mala len 22 rokov

Najmladší muž, ktorý zomrel po páde lavíny mal len 22 rokov a pochádzal z Vicenzy. Medzi mŕtvymi je šesť mužov a tri ženy z Talianska a dvaja českí horolezci.

Osem ľudí utrpelo zranenia. Sú medzi nimi aj muž a žena z Nemecka, ktorí sa liečia na klinike v provincii Belluno. Podľa informácií z nemocnice je ich stav stabilizovaný.

V pátraní po obetiach chcú pokračovať

Od najbližších dní budú tri tímy pracovať v troch rôznych zónach lavínového kužeľa. Doteraz sa pátranie obmedzovalo na jednu oblasť. Používali pri ňom sa aj psy.

Pátrať chcú aj naďalej, pretože presný počet ľudí, ktorí sa na ceste na horu pohybovali presný nie je. Mohli tam byť aj ľudia, ktorých ešte nikto nepovažuje za nezvestných.

Lavína padala rýchlosťou 300 km/h

Minulú nedeľu sa odlomil mohutný kus ľadovca na severnej strane Marmolady a spolu s vodou a úlomkami padal do údolia rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu. Prúd zachytil turistov a horolezcov, ktorí boli na značkovanej trase a niektorých zmietol so sebou.

Jedným z dôvodov nešťastia boli podľa odborníkov vysoké teploty z uplynulých dní a týždňov, ktoré pravdepodobne súvisia s klimatickými zmenami a rekordnými horúčavami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd