V dôsledku topenia ľadovcov našli v Rakúsku telo horolezca, nezvestného 52 rokov

V dôsledku topenia ľadovcov našli v Rakúsku telo horolezca, nezvestného 52 rokov
Veronika Salayová

V Rakúsku našli telo nezvestného horolezca, ktoré bolo ukryté pod snehom a ľadom až 52 rokov. Vlna horúčav v dôsledku topenia ľadovca až teraz odhalila ostatky muža. 

Extrémne topenie alpských ľadovcom má aj takúto nemilú dohru. Roztopený ľad a sneh odokrýva dávno pochované telá zosnulých horolezcov. V poslednej dobe sa v horách čoraz častejšie nachádzajú ľudia či predmety z ľadovcov, ktoré boli stratené dlhé desaťročia.

Toto leto ide už o druhý prípad, kedy sa našli pozostatky horolezcov, ktorí v horách zahynuli v minulosti. V polovici augusta totiž našli na tirolskom ľadovci Schlatenkees telo muža.

Analýza DNA začiatkom septembra potvrdila, že ide o 37-ročného muža, ktorý v tejto oblasti zmizol ešte v roku 2001. Muž sa v tom čase nevrátil z horskej túry a pri pátraní sa ho nepodarilo nájsť. Až do tohto leta...

Muž bol nezvestný od roku 1971

Tentoraz išlo o muža, ktorý bol nezvestný dlhých 52 rokov. Polícia to zistila na základe dokladov, nájdených pri pozostatkoch. Muž teda zrejme zmizol ešte v roku 1971.

Mŕtvolu objavili minulý týždeň dvaja horolezci na ľadovci Hochgruberkees vo výške zhruba 2 800 m n. m. v pohorí Vysoké Taury v rakúskych Alpách, informovala rakúska polícia.

Pozostatky po objavení prepravili vrtuľníkom do údolia a rakúske úrady sa aktuálne snažia vypátrať príbuzných, aby ich informovali, prípadne aby objasnili určenie identity prostredníctvom porovnaní vzoriek DNA.

Nezvestných horolezcov je mnoho

Rakúsky ľadovec vydal telo nezvestného horolezca v dôsledku topenia ľadovcov, ktoré sa topia čoraz rýchlejším tempom, ako opakovane varujú odborníci a klimatológovia. 

Klimatické zmeny a globálne otepľovanie má mnoho tvárí. Jedným z nich je aj nachádzanie dávno mŕtvych horolezcov alebo dávno stratených predmetov.

V Alpách je stále niekoľko desiatok ľudí, po ktorých rodiny pátrajú. Najčastejšie horolezci zmiznú, keď spadnú do trhliny. Ak ich telá nenájdu hneď, nasledujúcu zimu trhlinu zasype sneh a telá horolezcov ostanú uväznené v ľade aj niekoľko dlhých rokov. Až topenie ľadu odhalí ich pozostatky, ako to bolo aj v tomto prípade. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd