V Egypte sa podarilo odhaliť skryté miestnosti. Na čo sa používali?

V Egypte sa podarilo odhaliť skryté miestnosti. Na čo sa používali?
Zuzana Macháčová

Egyptské úrady v sobotu informovali, že v krajine boli objavené mimoriadne pozostatky. Našli sa mumifikačné dielne, ale aj aj dve hrobky.

Archeológovia v Egypte objavili dve mumifikačné dielne. Okrem toho sa na známom pohrebisku našli aj dve hrobky.

Podľa Mostafu Waziriho, šéfa egyptskej Najvyššej rady pre starožitnosti, sa nájdené dielne datujú do obdobia 30. dynastie (380 až 343 pred n. l.) a Ptolemaiovskej éry (305 až 30 pred n. l.).

Objavené balzamovacie dielne

Archeológovia objavili balzamovacie dielne v dôsledku vykopávok, ktoré sa rok vykonávali v blízkosti svätyne bohyne Bastet, kde sa už v minulosti našlo mnoho mačacích múmií. V roku 2019 boli na tom istom mieste objavené stovky mumifikovaných zvierat a množstvo sôch.

Balzamovacie dielne boli dve − jedna pre ľudí a jedna pre zvieratá. „Objavili sme všetky nástroje, ktoré sa v dávnych dobách používali na mumifikáciu,“ prezradil Waziri. Okrem iného tam našli aj kamenné lôžka, hlinené nádoby, rituálne predmety, natron (hlavný minerál používaný na mumifikáciu) a ďalšie nástroje.

Zdroj: Reuters
Zdroj: Reuters

Vykopávky viedli aj k objavu dvoch malých hrobiek starých 4 400 a 3 400 rokov. Vo vnútri sa nachádzali pozostatky kňazov.

Steny jednej z hrobiek boli pokryté nápismi o pestovaní, love a iných každodenných činnostiach. V druhej sa našli maľby zobrazujúce zosnulých.

Artefakty umiestnené v novom múzeu

V posledných rokoch archeológovia uskutočnili v Sakkáre a na ďalších starovekých lokalitách množstvo vykopávok. Taktiež objavili aj množstvo fascinujúcich artefaktov.

Väčšina z nich bude umiestnená v plánovanom Veľkom egyptskom múzeu, ktoré by sa malo začať stavať na okraji Káhiry ešte tento rok.

Archeológovia objavili dve mumifikačné dielne, zdroj: Reuters
Archeológovia objavili dve mumifikačné dielne, zdroj: Reuters

Múzeum má byť vybudované v súvislosti s plánmi na obnovu cestovného ruchu po pandémii Covid-19. Podľa údajov miestnej centrálnej banky boli príjmy z tohto sektora v druhom polroku 2022 o 25,7 % vyššie ako rok predtým za rovnaké obdobie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd