V Európe bol nájdený exotický druh kliešťa. Môže prenášať nebezpečné choroby

V Európe bol nájdený exotický druh kliešťa. Môže prenášať nebezpečné choroby
Veronika Salayová

V Európe objavili nebezpečný druh exotického kliešťa, a to aj v ďalekej Škandinávii, kde to vedci vôbec nečakali. 

Neďaleko Štokholmu našli nový druh exotického kliešťa. Ide o doteraz nezistený druh kliešťa Dermacentor marginatus, informoval vo štvrtok švédsky Národný veterinárny inštitút (SVA).

Podľa odborníkov môžu byť tieto pavúkovce prenášačom nebezpečných chorôb. Odborníci varovali, že tento druh sa môže rozšíriť aj do iných oblastí krajiny.

Podľa zverejnenia SVA sa tento exotický kliešť prirodzene vyskytuje v južnej Európe, ako aj v Iráne, Kazachstane a horských oblastiach Strednej Ázie.

Tento druh kliešťa sa postupne udomácňuje aj v teplejších krajinách strednej Európy. Je však pomerne prekvapivé, že sa objavil až v severnej Európe. 

Je veľmi podobný druhu Dermacentor reticulatus, druhu kliešťa, ktorý sa predtým sporadicky vyskytuje vo Švédsku.

 

Kliešť môže prenášať nebezpečný vírus

Tento druh môže prenášať nebezpečné vírusy vrátane vírusu krymsko-konžskej hemoragickej horúčky. Tento patogén sa v kliešťoch predložených na analýzu nenašiel, ale prebiehajú analýzy na prítomnosť iných vírusov a baktérií.

Podľa vedcov sa síce vo Švédsku našlo len niekoľko kliešťov, no s klimatickými zmenami a stúpajúcimi teplotami možno očakávať rozšírenie tohto druhu.

Prítomnosť nových druhov kliešťov v Škandinávii ovplyvňuje aj migrácia ľudí a zvierat, ako aj rozvoj cestovného ruchu.

 

Švédske veterinárne služby vyzvali ľudí, aby posielali kliešte nájdené v krajine. „Je dôležité čo najskôr zmapovať výskyt exotických druhov kliešťov, aby sme boli lepšie pripravení na prípady nákazy zvierat či ľudí,“ zdôraznila Anna Omazic, vedkyňa SVS.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd