V Európe sa dnes poriadne rozfúka. Pozor, veľmi veterno bude aj na Slovensku. Horám sa oblúkom vyhnite

V Európe sa dnes poriadne rozfúka. Pozor, veľmi veterno bude aj na Slovensku. Horám sa oblúkom vyhnite
Veronika Salayová

Mnohé krajiny Európy dnes čaká poriadne veterné počasie. Silný vietor o sile víchrice sa rozfúka aj na Slovensku. Týmto lokalitám sa dnes radšej vyhnite. 

Dnes sa v Európe očakáva poriadne veterné počasie spojené s tlakovou nížou Niklas. To zasiahne najprv Nemecko a následne Česko a Poľsko. Veľmi veterno bude aj na severe Slovenska.

V Nemecku sa dnes v celej krajine zdvihne vietor a stane sa búrlivým. Najsilnejšie poryvy sa dnes predpoludním vyskytujú na pobreží, na otvorenom mori a na horách, kde dosiahnu rýchlosť až 150 km/h.

Následne sa rozfúka aj na veľkom území Česka, kde nárazy vetra dosiahnu rýchlosť okolo 70 km/h. Výstrahy platia na celom území s výnimkou juhovýchodu. Na silný vietor sa takisto pripravuje aj Poľsko, kde bude od obedňajších hodín taktiež veľmi veterno.

Niklas sa bude pohybovať od západu na východ a spolu s nížinou bude cez Poľsko postupovať zo severozápadu na juhovýchod aj atmosférický front. Ten do Poľska prinesie zrážky všetkého druhu. Očakáva sa najprv husté sneženie, ktoré sa postupne zmení na mrznúci dážď, informuje TVN 24. 

Sever Slovenska zasiahne víchrica

Veterno bude aj na severe Slovenska, pričom sa rozfúka na väčšine územia Žilinského kraja a v okresoch Poprad, Banská Bystrica či Brezno. Miestami sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 km/h. 

Počas večera a noci však bude ešte veternejšie. V okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad, Brezno, Banská Bystrica a Ružomberok sa očakáva vietor až o sile víchrice.

V polohách nad 1 500 m môže vietor ojedinele v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 km/h, čo bude pomerne nebezpečné.

Vietor môže ľahko lámať stromy a konáre, preto na turistiku v horách dnes radšej zabudnite. Rovnako si dávajte pozor aj v parkoch a ak môžete, tak neparkujte svoje autá pod stromami. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd