V Európe sa odohráva súboj medzi jarou a zimou. Na Balkáne sa šplhajú teploty k +22 °C

V Európe sa odohráva súboj medzi jarou a zimou. Na Balkáne sa šplhajú teploty k +22 °C
Veronika Salayová

V našej oblasti sa bijú dve vzduchové masy. Na juhu Európy aktuálne panuje veľmi teplé počasie, zatiaľ čo severne od nás je zima v plnom prúde. 

Na našom kontinente sa dnes ráno vytvoril obrovský teplotný kontrast medzi teplou vzduchovou hmotou dominujúcou v južnej Európe a Balkánom a arktickou vzduchovou hmotou siahajúcou ďalej na sever.

Dve vzduchové masy sa na seba „narážajú“ práve v našej oblasti a pomerne ostro je vymedzená aj frontová línia, ktorá aktuálne prechádza územím nášho južného suseda. 

Kým na severe Maďarska sa teploty pohybujú okolo 0 a +1 °C, na južnej hranici sa teploty dvíhajú až nad +10 °C. 

Nezvyčajne vysoké teploty

Južnejšie od Maďarska je však počasie ešte teplejšie a teploty dosahujú priam jarné hodnoty. Napríklad v Novom Sade sa teplota vyšplhala až na +22 °C, v Belehrade na +20 °C a v Sarajeve na +19 °C.

Ide o nezvyčajne vysoké teploty, vzhľadom na to, že je už december. Teploty sa dokonca budú počas soboty dvíhať viac a na juhu Maďarska môžu dokonca vystúpiť na +15 °C.

V sobotu tak môže do južných a juhovýchodných oblastí Maďarska doraziť „decembrové jarné teplo“.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd