V Európe sa usadzuje nový druh predátora. Takto vyzerá

Peter Minárik

V poslednej dobe začal cez starý kontinent migrovať nový druh predátora, ktorého sa obávajú farmári, hneď v niekoľkých európskych krajinách. Objavil sa už aj na Slovensku a útočí predovšetkým na menšie zvieratá.

V Európe sa čoraz viac rozširuje nový druh predátora, ktorý uplynulé desaťročia putuje už aj po našom kontinente. Doteraz sa objavoval predovšetkým v juhovýchodnej Európe, no teraz ho už objavili aj v západnej časti nášho kontinentu.

Ide o šakala zlatého, ktorý doposiaľ nebol v západnej Európe pozorovaný voľným okom človeka, no objavili sa dôkazy o jeho prítomnosti.

Šesť oviec, ktoré boli zmasakrované divokým zvieraťom našli v nemeckom Kranenburgu, neďaleko hraníc s Belgickom.

Pôvodne sa predpokladalo, že ich zabil vlk, ale ďalšie vyšetrovanie ukázalo, že páchateľom je samec šakala zlatého.

Rovnako ako vlci sú tieto zvieratá zákonom chránené, pričom vďaka migrácii obyvateľstva začalo dochádzať aj k migrácii tejto divokej šelmy.

Šakal zlatý pochádza z Blízkeho východu a južnej Ázie. V uplynulých storočiach sa rozšíril do juhovýchodnej Európy. Bulharsko má aktuálne najväčšiu populáciu šakala zlatého.

Dôkazy o tom, že sa šakal zlatý objavil už aj v západnej Európe nasvedčujú jeho ďalšej migrácii.

Terčom šakala zlatého sú predovšetkým malé zvieratá ako ako kury, no niekedy si trúfnu aj na väčšie zvieratá ako napríklad ovce. Narozdiel od vlkov však neútočí na väčšie zvieratá ako napríklad choré, či oslabené kravy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd