V Grécku sa pripravujú na požiare a veľmi ťažké leto

V Grécku sa pripravujú na požiare a veľmi ťažké leto
Dominik Cenkner

Sezóna požiarov v Grécku sa začala najskôr v histórii. Dôvodom sú vysoké teploty vzduchu a nedostatok zrážok. Tento rok plánujú úrady zdvojnásobiť počet hasičov v špecializovaných hasičských jednotkách na približne 1 300. Čaká ich veľmi ťažké leto.

Sezóna požiarov sa v Grécku zvyčajne začína 1. mája, ale tento rok ju úrady ohlásili už v polovici apríla. Vzhľadom na vysoké teploty vzduchu, málo zrážok a silný vietor sa protipožiarne opatrenia začali vykonávať vôbec najskôr.

„Bude to veľmi náročná sezóna požiarov, veľmi náročné leto,“ povedal v stredu grécky minister pre klimatické krízy a civilnú obranu, Vasilis Kikilias.

 

Požiare v Grécku

V tomto roku Grécko plánuje zdvojnásobiť počet hasičov v špecializovaných hasičských jednotkách na približne 1 300. Pri hasení požiarov bude čerpať aj zo skúseností Spojených štátov.

„Použitie vody už nie je našou hlavnou zbraňou pri hasení požiarov, ale našimi nástrojmi. K požiarom pristupujeme vedeckejšie, počítame s vlhkosťou (vzduchu), vetrom,“ povedal pre tlačovú agentúru AP hasič Dimitris Priftis.

V očakávaní ďalšej náročnej sezóny tak Gréci vsádzajú na výcvik a nové metódy hasenia požiarov. Vlani oheň pohltil 1 750 km2 gréckeho územia. Minulá zima bola najteplejšia v histórii národných meraní, uvádzajú miestne médiá.

Grécko spustilo program v hodnote 2,1 miliardy EUR na posilnenie svojho systému reakcie na katastrofy. Peniaze, väčšinou z Európskej únie, sa použili na objednanie lietadiel na zhadzovanie vody, bezpilotných lietadiel, hasičských vozidiel, výcvikových zariadení a siete senzorov využívajúcich umelú inteligenciu na včasné zistenie príznakov dymu a záplav.

 

Problémom je, že podľa očakávaní nové vybavenie dorazí do Grécka najskôr v roku 2025. Aspoň podľa informácií agentúry AP.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd