V Grécku sa trasie zem. Kréta sa pripravuje na veľké zemetrasenie

V Grécku sa trasie zem. Kréta sa pripravuje na veľké zemetrasenie
Veronika Salayová

Grécko je seizmicky nepokojné a krajinu v posledných dňoch a týždňoch zasiahlo viacero zemetrasení. Najväčší ostrov Grécka sa preto pripravuje na veľké zemetrasenie.

Od konca marca sa seizmická aktivita v Grécku zintenzívnila. K najsilnejšiemu zemetraseniu s magnitúdou 5,9 došlo 29. marca neďaleko ostrova Zakynthos a následne aj 9. apríla s magnitúdou 4,4. 

V krajine naďalej prebieha slabší seizmický roj a k menším otrasom s magnitúdou okolo 2,0 dochádza takmer každý deň. Aj z tohto dôvodu sa grécka vláda rozhodla pre veľké cvičenie, ako sa pripraviť na možné silné zemetrasenie. 

Na Kréte oddnes prebiehajú najväčšie cvičenia pri zemetrasení v Grécku, informuje o tom v pondelok grécka agentúra AMNA. Zúčastňujú sa na nich orgány ostrova a jeho obyvatelia.

 

Príprava na veľké zemetrasenie

Cvičenia „Minoas 2024“, ktoré potrvajú od pondelka do stredy, majú byť príkladom pre ostatné regióny krajiny. Ich cieľom je pripraviť sa na zemetrasenie a jeho ničivé následky. 

Na cvičeniach sa zúčastňuje takmer 100 000 obyvateľov ostrova vrátane študentov zo všetkých škôl. Evakuácie sa budú vykonávať z hotelov, verejných budov, firiem a sídlisk.

Ako vieme, Grécko sa nachádza v seizmicky aktívnej oblasti. Zemetrasenia sú bežné, no väčšinou nie sú smrteľné, a navyše sa zdá, že Balkán je v týchto dňoch veľmi nepokojný. Seizmológovia sa už sériou zemetrasení v Grécku zaoberajú.

 

K poslednému zemetraseniu, ktoré bolo smrteľné, došlo na Kréte v septembri 2021. V dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 6 vtedy zomrel jeden človek a desiatky ďalších sa zranili.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd