V horách je to nebezpečné. Pri páde lavíny utrpel zranenia skialpinista

V horách je to nebezpečné. Pri páde lavíny utrpel zranenia skialpinista
Zuzana Macháčová

Záchranári varujú pred sťaženými podmienkami na horských chodníkoch v Tatrách. Hrozí nebezpečenstvo pádu lavín, ale aj hlboké záveje. V nedeľu záchranári zachránili skialpinistov pred zasypaním lavíny. 

Horská záchranná služba varuje pred sťaženými a nebezpečnými podmienkami pre horskú turistiku. Hrozí uvoľnenie lavín, preto je potrebné, aby ste boli veľmi opatrní.

V Malej Fatre, Veľkej Fatre, Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Silnejúcim vetrom sú tesne pod hrebeňmi, v záveterných žľaboch vytvárané vetrom naviate dosky a vankúše a tie nie sú previazané s tvrdým podkladom.

Uvoľniť ich je možné už pri malom dodatočnom zaťažení vo svahoch hlavne nad 40°. V pásme lesa sa vplyvom otepľovania môžu vyskytovať malé mokré lavíny z voľného navlhnutého snehu z posledného sneženia, informuje HZS. 

Nedeľný pád lavíny

Pád lavíny v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách si v nedeľu vyžiadal zásah horských aj leteckých záchranárov. Dvojica skialpinistov predišla zasypaniu vďaka lavínovým batohom, ktoré stihli aktivovať. Jeden z nich si však zranil nohu a druhý skialpinista z Poľska, ktorý nebol zranený, pokračoval v zostupe samostatne.

Podľa Horskej záchrannej služby (HZS) slovenský skialpinista spustil lavínu pri lyžovaní zo Sedla nad Červeným žľabom smerom do Mlynickej doliny.

HZS požiadala o súčinnosť aj leteckých záchranárov. „Vďaka tomu, že skialpinisti boli vybavení lavínovými batohmi, ktoré stihli včas aktivovať, predišli tomu, aby ich lavína zasypala. Jeden z nich si však pritom poranil dolnú končatinu a potreboval zdravotné ošetrenie. Lekár mu zranenie zafixoval a po evakuácii z miesta pomocou lanovej techniky bol prevezený na ďalšie ošetrenie do nemocnice v Poprade," informuje Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS) Air - Transport Europe (ATE).

Výstrahy aj pred vetrom

Snehová pokrývka je v pohoriach veľmi rôznorodá. V pásme lesa sa stále nachádza sneh, ktorý vplyvom oteplenia bude veľmi ťažký a mokrý.

Dnes na horách v polohách nad cca 1 500 m n. m. sa vyskytuje veľmi silný vietor, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 125 km h,  t.j. až víchrica. V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha 1. stupňa pred silným vetrom, preto dnes radšej turistiku odložte. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd