V Hurbanove za pár hodín spadlo už 109 mm zrážok. Západ Slovenska naďalej zaplavuje voda

V Hurbanove za pár hodín spadlo už 109 mm zrážok. Západ Slovenska naďalej zaplavuje voda
Dominik Cenkner

Stredajšie búrky neutíchajú ani vo večerných hodinách. Naďalej sú sprevádzané najmä lejakmi, ktoré spôsobujú bleskové povodne. V Hurbanove už spadlo viac ako 100 mm zrážok. Západ Slovenska voda naďalej zaplavuje.

Intenzívne búrky na západe Slovenska neutíchajú ani po 21:30 h. Predpoklad na tvorbu nových búrok je až do polnoci.

Problémom je, že sa budú tvoriť v oblasti, ktorá je po dnešku mimoriadne presýtená zrážkami. Západné Slovensko totiž búrky a zrážky s nimi spojené zasiahli už od ranných hodín.

Úhrny zrážok sa tak pohybujú v desiatkach mm. Výnimkou je Hurbanovo, kde podľa zrážkomernej stanice Slovenského hydrometeorologického ústavu spadlo už 109 mm zrážok. A prší tam aj naďalej.

 

Sieť amatérskych staníc je však oveľa hustejšia a z nich môžeme vyčítať, že najviac postihnutá je oblasť medzi Komárnom a Hurbanovom. V obci Imeľ mohlo spadnúť až 150 mm a v obci Svätý Peter až 111 mm.

Nitra sa ocitla pod vodou

V Nitrianskom kraji pribudli v stredu večer výstrahy tretieho stupňa pred silnými búrkami. Platia pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe, ktorých cituje TASR.

Meteorológovia varujú v týchto okresoch pred výskytom silných búrok spojených s prudkým lejakom. Ten môže dosahovať intenzitu až do 50 milimetrov za 30 minút. Vietor tu môže v nárazoch dosahovať rýchlosť do 110 kilometrov za hodinu. Meteorológovia upozorňujú aj na krúpy, ktoré môžu mať veľkosť aj nad dva centimetre.

Aktuálne platné výstrahy pred búrkami
Aktuálne platné výstrahy pred búrkami, imeteo.sk/vystrahy

Práve Nitra a jej okolie si dnešné vyčíňanie búrok odniesla azda najviac. Okrem silných zrážok tam udrel aj downburst.

Pod vodou sa ocitlo aj centrum Nitry. Zaplavilo aj Študentský domov Univerzity Konštantína Filozofa na Zobore. Viac informácií o situácii v Nitre prináša TASR.

Silné dažde a prívalová voda spôsobili problémy v celej Nitre a okolí. Viaceré ulice sú zaplavené a neprejazdné, predovšetkým v centre mesta. Silné dažde spôsobili preťaženie kanalizácie, informovala radnica.

Doprava v centre mesta je aktuálne z hlavnej križovatky odklonená poza tamojšie obchodné centrum. Na mieste riadi dopravu polícia.

Záchranné zložky sú v teréne, po ustálení dažďa začnú pracovať na odčerpávaní vody, potvrdilo vedenie mesta. Občanom odporúča v prípade potreby okamžitej pomoci volať núdzové číslo 112.

Na križovatke ulíc Štúrova a Štefánikova pri tamojšom obchodnom centre vydulo cestu a uvoľnil sa kus asfaltového povrchu. Polícia úsek uzavrela.

Poškodený asfalt na jednej z nitrianskych ulíc
Poškodený asfalt na jednej z nitrianskych ulíc, Jana Lutišanová

Časť kanálov vyplavila voda, zostali bez poklopov. Poškodená cesta je aj na ulici Na strelnici v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Za Dolnými Lefantovcami smerom na Oponice spadol na cestu strom.

Pri Nitre zosadlo aj tornádo

Stalo sa tak krátko pred 17. hodinou v obci Žirany. Tornádo sa podarilo zachytiť hneď na niekoľkých videách.

Spôsobilo aj škody menšieho rozsahu. Aj keď nebolo oficiálne potvrdené, sedia aj radarové údaje. Zrejme sa zaradí do kategórie F0.

Čo nás ešte čaká?

Búrky ešte stále neutíchajú a z Maďarska k nám navyše mieria ďalšie. A to práve do okolia Hurbanova, ktoré sme už v tomto článku spomínali.

S búrkami treba počítať aj počas noci. Naďalej budú sprevádzané lejakmi a silným vetrom, takže môžu spôsobovať ďalšie škody. Zajtra sa potom búrky presunú najmä na východ územia. Ten si dnes ešte užíval polooblačné až oblačné počasie.

 

Na záver pripomíname, že všetky dôležité informácie nájdete v našom LIVE textovom prenose. Stačí kliknúť na odkaz >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd