V Indii sa dusia smogom. Vláda zvažuje, že ovplyvní počasie a pomôže dusiacej sa metropole

V Indii sa dusia smogom. Vláda zvažuje, že ovplyvní počasie a pomôže dusiacej sa metropole
Veronika Salayová

V hlavnom meste Indie v posledných dňoch dosahuje znečistenie ovzdušia veľmi vysoké hodnoty. Ľudia žijúci v tejto metropole sa doslova dusia a nemocnice sú preplnené. Indická vláda chce tento problém vyriešiť kontroverzným spôsobom, a to vyvolaním umelého dažďa. 

Indické hlavné mesto Naí Dillí je už niekoľko dní zahalené dusivým smogom. Počas minulého týždňa mnoho detí skončilo v nemocniciach, pretože mali vážne dýchacie ťažkosti. Problém majú aj dospelí a najmä starí a chorí ľudia, ktorí taktiež zaplnili tamojšie nemocnice.

Od 3. novembra je index kvality ovzdušia (AQI) v Naí Dillí nepretržite nad číslom 99. Ak sa toto číslo vyšplhá nad 150, je to klasifikované ako veľmi nezdravé a škodlivé prostredie pre vonkajšie aktivity.  Dokonca 6. novembra AQI prekonalo číslo 500, čo je vrchol stupnice.

Extrémny smog

Denná koncentrácia jemných častíc PM 2,5, ktoré sa môžu dostať do krvného obehu človeka, bola v období od 3. novembra do 9. novembra nad 200 μg/m3. Smernice Svetovej zdravotníckej organizácie WHO odporúčajú udržiavať koncentrácie pod priemerom 15 μg/m3.

Aj keď je vzduch v Naí Dillí v týchto dňoch extrémne znečistený, vedci tvrdia, že v skutočnosti ide o typický jav pre toto ročné obdobie. Postmonzúnová sezóna, ktorá trvá od októbra do decembra, prináša každoročne znečistený vzduch do Naí Dillí, megamesta s viac ako 30 miliónmi ľudí.

„Každý rok je to podobný príbeh,“ hovorí Vinayak Sinha, atmosférický chemik z Indického inštitútu vedeckého vzdelávania a výskumu Mohali. Treba poznamenať, že zlá kvalita ovzdušia v tomto ročnom období trápi aj iné veľkomestá v Indii. Dýchacie ťažkosti majú napríklad aj obyvatelia Bombaja či Kalkaty.

V hlavnom meste dokonca od pondelka zaviedli kuriózne pravidlo týkajúce sa premávky áut. Ide o pravidlo nepárne – párne, čo znamená, že v čase od 8:00 do 20:00 h môžu jazdiť v nepárnych dátumoch iba vozidlá s poznávacími značkami končiacimi nepárnymi číslami a v párne dátumy môžu jazdiť iba vozidlá s poznávacími značkami končiacimi na párne čísla.

Kontroverzné rozhodnutie vlády

Indická vláda však kontroverznými pravidlami nekončí a problém so znečisteným ovzduším chce vyriešiť pomocou regulácie počasia, konkrétne vláda chce vyvolať umelý dážď.

Chemikálie ako jodid strieborný sa distribuuje do ovzdušia, čo stimuluje tvorbu vodných kvapiek a v konečnom dôsledku sa nad hlavným mestom rozprší. Opatrenie má stáť v prepočte približne 336 000 eur.

Tento krok by mal v metropole zlepšiť kvalitu ovzdušia približne na týždeň. Na spustenie umelého dažďa je však ešte potrebných niekoľko povolení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd