V Indonézii to vrie. Hrozí výbuch ďalšej sopky, ktorá môže spôsobiť katastrofu

Veronika Salayová

Indonézska sopka Anak Krakatau vykazuje zvýšenú aktivitu. Pod sopkou dochádza k zemetraseniam a sopka už niekoľko dní chrlí sopečný popol. Podľa vulkanológov hrozí erupcia. 

Podľa indonézskeho úradu civilnej ochrany sopka Anak Krakatau od polovice januára vykazuje zvýšenú seizmickú aktivitu a v posledných dňoch začala chrliť čierny popol. 

Sopka v piatok a sobotu vyvrhla stĺp popola do výšky 1500 m a v nedeľu sa sivý dym zmenil na čierny.

Vizuálne monitorovanie ukázalo, že erupcia bola magmatického typu v súlade so zaznamenanými sopečnými zemetraseniami, pričom napríklad v piatok bolo zaznamenaných 9 zemetrasení v okolí sopky.

Údaje z vizuálneho a inštrumentálneho monitorovania naznačujú, že sopka Anak Krakatau má potenciál k erupcii. Tamojšie úrady informovali o zákaze priblíženia v okruhu 2 km od sopky.

Zdroj: Diario1.com/Twitter
Zdroj: Diario1.com/Twitter

„Potenciál erupcie stále existuje. Výška stĺpca dymu z erupcie stále kolíše, dnes je medzi 600 až 1500 metrami nad vrcholom,“ uviedol koordinátor PVMBG Centra pre zmierňovanie následkov vulkanológie a zmierňovania katastrof Kristianto. 

Sopka môže spôsobiť katastrofu v oblasti

Sopka Anak Krakatau leží medzi Sumatrou a Javou v tichomorskom Ohnivom kruhu. Ide o jednu z geologicky najaktívnejších zón na Zemi, kde sú vulkanické erupcie a zemetrasenia veľmi časté.

Sopka naposledy vybuchla v decembri 2018, kedy zahynulo viac ako 430 ľudí a tisíce utrpeli zranenia.

Ešte ničivejšia bola erupcia tejto sopky v auguste 1883, pri ktorej zahynulo okolo 35 000 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd